Slovenská ekonomika trhá rekordy.

Slovenská ekonomika trhá rekordy. | foto: www.hedvabnastezka.cz

Slovenský růst překonal osm procent

  • 75
Slovenská ekonomika trhá jeden rekord za druhým. Loni tempo růstu slovenského HDP dosáhlo na 8,3 procenta, a překonalo tak původní odhady analytiků. Jen v posledních třech měsících roku HDP stoupl o 9,6 procenta. Slovensko je tak bezkonkurenčně nejvýkonnější ekonomikou regionu.

Slovenskou ekonomiku táhla vzhůru domácí spotřeba a investice. Nejvýrazněji ji pomohl export.

"Slovenská lokomotiva jede stále naplno, je to třetí nejrychlejší ekonomika v Evropské unii. Motorem výkonu je export, jehož meziroční růst přesáhl v Evropě málo vídaných dvacet procent," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Země si tak podle Michla může dovolit poměrně velký růst reálných mezd o 3,3 procenta. Průměrná hrubá mzda vzrostla na konci roku na 18 761 slovenských korun.

Zemi podle ekonomů pomohly ekonomické reformy a výroba aut. "Automobilový průmysl a liberální reformy zemi nakoply podobným způsobem, jako to kdysi zažilo Irsko," uvedl Michl.

Analytici očekávají, že si Slovensko tempo růstu udrží. Odhadují, že o osm procent vzroste také v letošním roce.

Nezaměstnanost na Slovensku poklesla
Příznivý vývoj ekonomiky doplnila i aktuální čísla slovenského statistického úřadu o nezaměstnanosti. Ta se v posledním čtvrtletí snížila na 12 procent, čímž klesla na nejnižší hranici od prvního čtvrtletí roku 1998.

Za celý minulý rok se míra nezaměstnanosti snížila na 13,3 procenta z 16,2 procenta v roce 2005.

Nezaměstnanost vypočítává také Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Podle něj se snížila na 10,37 procenta.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z odlišných metod stanovení počtu nezaměstnaných. Úřady práce vycházejí z počtu registrovaných nezaměstnaných. Statistici se při svých výzkumech na registraci lidí neohlížejí.

Výkonnost ekonomik střední Evropy (růst HDP v procentech)
STÁT III. Q IV. Q ROK 2006
Slovensko 9,8 9,6 8,3
Česko 5,8 5,8 6,1
Polsko 5,8 6,4 5,8
Maďarsko 3,8 3,2 3,9

Zdroj: Pravda.sk