Letiště

Letiště | foto: iDNES.cz

Slovensko zrušilo privatizaci letiště, hrozí mu arbitráž

  • 6
Slovenská vláda dnes zrušila privatizaci letiště Bratislava. Riskuje tak mezinárodní soudní spor s investorem, konsorciem Two One. Informuje o tom zpravodajský server Pravda.sk

Ve středu se vládní kabinet definitivně rozhodl, že odstupuje od smlouvy sepsané mezi Dzurindovou vládou a konsorciem, které tvoří společnost Penta a vídeňské letiště Schwechat. Investor nesplnil podmínky, když nezískal do poloviny srpna souhlas antimonopolního úřadu se spojením obou letišť.

TwoOne se ale podle serveru Pravda.sk nevzdává a chystá na vládu dvě žaloby. Jedna se týká neodůvodněného vypovězení smlouvy a druhá porušení mezinárodní dohody o ochraně investic.

V případě, že Slovensko prohraje arbitráž, bude muset nejspíše zaplatit odškodné v hodnotě několika miliard korun.

Podle odborníků ale tomuto vládnímu rozhodnutí nepředcházely žádné seriózní právní analýzy, které by upozornily na možná rizika. "Šlo jen o nezávazné rozhovory s externími právníky, žádnou firmu jsme neobjednávali a nikomu neplatili," řekl ministr dopravy Ĺubomír Vážny.

Pravda.sk dále informuje, že vláda nyní stojí před problémem, kolik peněz a z jakých zdrojů bude do letiště investovat. Podle ředitele letiště Jozefa Kajana vyžaduje investice nejméně v hodnotě tři až čtyři miliardy Sk (přibližně 2,5 až 3 miliardy Kč) . "Letiště se bude financovat z úvěrů," uvedl ministr Vážny. Vláda podle něj ale zvažuje i jiné zdroje. Do dvou týdnů vydá detailní zprávu o budoucnosti podniku.