Průmyslový objekt Accolade u Kojetína.

Průmyslový objekt Accolade u Kojetína. | foto: Accolade

Logistika se centralizuje. Zájem o haly nahrává realitním průmyslovým fondům

  • 4
Investice do průmyslových a logistických nemovitostí zůstávají atraktivní i přes zpomalení ekonomiky. To dokazují i výsledky fondů, které se na tuto oblast zaměřují. Nahrává tomu mimo jiné snaha řady společností přesunout svoji výrobu a logistiku zpět do Evropy.

Segment průmyslových nemovitostí má za sebou tři roky nebývalého růstu. I když dochází ke zpomalení ekonomiky, poptávka po halách neslábne. Aktuálně na realitní trh působí dva proti sobě jdoucí trendy, které jsou patrné napříč celou Evropou. Prvním z nich je očekávaný růst úrokových měr, který by v konečném důsledku mohl vést k poklesu cen nemovitostí. Proti tomuto faktoru ale na trhu s průmyslovými a logistickými objekty působí výrazný růst nájmů, což naopak ceny realit zvyšuje.

„Trh prostě zdražuje a skladových ploch je stále nedostatek – pro zvyšování nájmů je tedy i nadále prostor,“ říká Milan Kratina, CEO společnosti Accolade, která se zabývá investicemi do průmyslových a logistických nemovitostí.

Dalším dlouhodobým trendem současné ekonomiky, který výrazně ovlivňuje dění na trhu s průmyslovými nemovitostmi, je pokračování nearshoringu, tedy přesun výroby a logistiky ze vzdálených zemí, hlavně asijských, zpět do Evropy. Nearshoring má zároveň pozitivní efekt na snižování uhlíkové stopy průmyslu a služeb.

„Nutnost reagovat na konflikt na Ukrajině sice pravděpodobně odloží zavření některých uhelných elektráren a otevře další diskuse o těch jaderných, nicméně výrazně vyšší důraz na udržitelnost a dekarbonizaci napříč celou společností je naprosto nepopiratelný,“ zdůrazňuje Milan Kratina. Accolade se dlouhodobě zaměřuje na ekologickou výstavbu. V srpnu se skupina stala členem České rady pro šetrné budovy, která je jedinou organizací v Česku zabývající se komplexně šetrným stavebnictvím.

Z pozitivního vývoje průmyslových a logistických nemovitostí mohou těžit i podílníci fondů, které se zaměřují na investice do těchto objektů. Skupina Accolade založila fond určený pro kvalifikované investory, kterých je nyní již více než 2700, již v roce 2014. Ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl Accolade Industrial Fund korunového zhodnocení 4,23 %, což odpovídá očekávanému ročnímu výnosu mezi 7 a 10 %. Daří se i dalším obdobně zaměřeným fondům jako je například ARETE industrial či JET Investment. Fond Accolade je navíc díky inflačním doložkám obsaženým v nájemních smlouvách, které umožňují zvyšování nájemného, účinnou ochranou investic proti inflaci.

„Minimálně z 80 % se nám daří inflační tlaky zmírňovat,“ upřesňuje Milan Kratina a dodává: „Neustále se na nás obracejí noví klienti z řad logistických a výrobních společností, ale také e-commerce s poptávkou na nové plochy. Přesto, že analýzy ukazují mírný meziroční pokles kondice v této oblasti, na zájmu o nové prostory to nepociťujeme,“ konstatuje Milan Kratina. V současnosti je z více než 1,2 milionů metrů čtverečných, které vlastní fond, volných pouze dvě stě metrů čtverečních. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se portfolio fondu rozšířilo o čtyři areály, dva z nich jsou v Česku, dva v Polsku.