Senát souhlasil s online finančním úřadem. Lidem dá víc času na přiznání

  • 4
Změnu daňového řádu, která umožní vznik portálu MOJE daně, schválil Senát. „Dáme vám o měsíc víc času na podání daňového přiznání elektronicky. Podnikatelé už nebudou čekat celé měsíce na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Nově dostanou neprověřovanou část odpočtu zpět ve formě zálohy,“ uvedla po schválení zákona ministryně financí Alena Schillerová. Novela upravuje i používání zajišťovacích příkazů.

Portál MOJE daně umožní online vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem. Systém by měl být podobný internetovému bankovnictví a jeho uživatelé by měli mít lepší přehled o svých daňových povinnostech. Poplatníkům, kteří využijí elektronické podání, dá navíc o měsíc delší dobu na jeho podání. Nyní zákon dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Novela daňového řádu také umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo. V případě prohlášení o majetku nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům. 

Zavádí se možnost individuálně prominout pokutu za opožděné podání daňového přiznání nebo zúčtování. Úrok z nesprávně stanovené daně se zvyšuje na dvojnásobek po dobu, kdy je nesprávně stanovená daň vymáhána v exekučním řízení.

,