Sdíleným kancelářím se daří, v Praze přibývají raketovým tempem

  • 14
Do Česka vstupuje další společnost nabízející pronájem takzvaných coworkingových prostor. Tyto sdílené kanceláře, fungující na bázi členství, využívají především nezávislí profesionálové, ale i velké firmy. Polská firma Business Link v úterý v Praze otevřela jedno z největších coworkingových center ve střední Evropě.

Sdílené kanceláře využívají často lidé na volné noze, například kreativci, překladatelé, ale i celé firmy, typicky startupy (začínající technologické společnosti). Z jedinců možnost využívají například ti, kteří hodně cestují po klientech. Jsou to třeba makléři či finanční zprostředkovatelé. Ale i ti, kdo pracují na sebe, přitom však dávají přednost kolektivu před prací z domova.

Sdílené kanceláře často fungují na principu, že dotyčný platí za nájem podle času stráveného v práci, to znamená klidně i jen za jednu hodinu. Lze si ale zaplatit i stálé místo, které bude patřit jen jediné firmě.

Růst zájmu, a tedy i developerů, kteří se pouští do nových projektů, roste celosvětově a nevyhýbá se ani ČR. Nejsilněji je zastoupena Praha, ale coworkingová místa jsou také v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové a dalších městech.

Mezi největší poskytovatele těchto kancelářských prostor v Praze patří společnosti HubHub, Regus, Scott & Weber, WorkLounge nebo Impact Hub. (čtěte Kdo dřív přijde, ten pracuje)

Byznys teď přilákal další firmu. Polská společnost Business Link otevřela v Praze jedno z největších center ve střední Evropě. Nachází se v kancelářské budově Visionary v Praze 7 na ploše 4 700 metrů čtverečních. Nabízí místo pro zhruba 650 lidí. 

Kromě kanceláří nabízí pět konferenční místnosti nebo venkovní sportoviště, dostupné non-stop. Česká republika je prvním krokem zahraniční expanze této firmy. V budoucnu plánuje otevírat centra také v Budapešti a Bukurešti.

„Naše polské coworkingové pobočky jsou využívány mimo jiné i zaměstnanci společností American Express, Redbull nebo Siemens. Pevně věřím, že se nám bude dařit i na českém trhu a vytvoříme tu pevnou uživatelskou základnu,“ říká Petra Hubačová, Country Manager českých coworkingových prostor Business Link.

Cena za jeden měsíc užívání sdílených kanceláří v centru v pražských Holešovicích začíná na částce 6 500 Kč bez DPH.

Sdílená kancelář místo open space

„Ještě před několika lety byl velký zájem o open space prostory. Tento trend se ale změnil a začala růst poptávka po sdílených kancelářích, které využívají nejen lidé na volné noze, ale také velké firmy. Fenomén coworkingu vznikl v roce 2005 a vyplnil velkou mezeru na komerčním trhu,“ tvrdí Hubačová.

Společnost Business Link v současnosti čítá šestnáct poboček v jedenácti největších polských městech na celkové ploše téměř 35 tisíc metrů čtverečních.

Podle výzkumu společnosti Cushman & Wakefield, která poskytuje služby v oblasti komerčních nemovitostí, je využívání coworkingových prostor v Česku na vzestupu. Je tomu tak zejména v Praze, kde meziročně naroste plocha sdílených kanceláří o 66 procent, uvádí firma.

Server Allwork, který sleduje trendy v tomto segmentu, v březnu uvedl, že ve světě se nachází téměř 14,5 tisíce coworkingových prostor. Do roku 2022 by v podobných prostorách mělo podle serveru pracovat přes pět milionů lidí, přičemž pracovníci ve sdílených kancelářích jsou údajně šťastnější, produktivnější a motivovanější.

Podle dat Cushman & Wakefield je největším provozovatelem sdílených kanceláří ve světě americká společnost WeWork, která plánuje vstoupit na český trh na začátku příštího roku. Firma má momentálně více než 280 fyzických lokací v 77 městech.