Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Ruzyňské letiště musí zůstat v rukou státu, rozhodla definitivně Sněmovna

  • 26
Letiště Praha musí zůstat v rukou státu. Sněmovna v úterý schválila prezidentem Václavem Klausem vetovaný zákon, který jeho prodej zakazuje. Pro normu hlasovala nejtěsnější nutná většina 101 poslanců zejména z řad ČSSD, KSČM a lidovců.

Sněmovna zákon navržený sociálními demokraty definitivně prosadila až při třetím schvalování, kromě prezidenta musela přehlasovat také Senát. Poslanci zákon schválili přesto, že vláda Jana Fischera ruzyňské letiště prodávat nehodlá.

ČSSD prý chce zákonem zajistit, aby veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi zůstal v rukou státu. Vadila jim údajně nestandardní příprava privatizace letiště bývalou vládou premiéra Mirka Topolánka. Argumentovali také tím, že letiště je strategickým místem a jeho prodej by mohl ohrozit bezpečnost státu. ODS se naopak bojí, že, schválením zákona se zastaví rozvoj letiště.

Prezident Klaus vetoval zákon v polovině prosince. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že Sněmovna použila nástroj vyhrazený vládě. Zákon podle něj také působí zpětně, protože proces privatizace už začal. Samotný majetek ruzyňského letiště není v zákoně také dostatečně přesně vymezen. To by mohlo být zdrojem řady obtížně řešitelných sporů.

Letiště mělo vynést sto miliard

"Vláda sice nakonec nemusí vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit," uvedl prezident.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila Topolánkova vláda počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun.

Ruzyňské letiště se loni personálně propojilo se státními Českými aeroliniemi. Šéf letiště Miroslav Dvořák nahradil ve vedení ČSA Radomíra Lašáka, kterého vystřídal na postu předsedy představenstva i generálního ředitele. Z představenstva Letiště Praha naopak odešel, zůstává jen generálním ředitelem. Spojení obou podniků má pomoci ztrátovým aerolinkám.

Letiště v roce 2009 odbavilo 11, 64 milionu cestujících, o téměř milion méně než rok předtím. Propad pasažérů se podařilo zastavit až v prosinci, kdy letištěm prošlo meziročně o sedm procent cestujících více.

.

,