Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Měli bychom zamezit spekulacím ceny povolenek, říká energetik

Českou republiku sužuje v posledních měsících energetická krize. Podle ředitele společnosti Centropol Jiřího Matouška si ale vláda za řešení důsledků této krize během posledního kvartálu loňského roku zaslouží pochvalu. Stihla podle něj připravit cenový strop pro domácnosti, nastavila podporu pro malé i střední podniky, a nakonec i pro velkoodběratele.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Povolenky jsou ráj spekulantů. Něčeho je omezené množství a víte, že se to prodá/spotřebuje, tak proč trochu neposunout cenu že.

3 0
možnosti
PK

P53e21t45r 35K19u63c62e78r71a

12. 1. 2023 13:41

Blbost s názvem emisní povolenky měla být obratem zrušena kompletně, když ceny energií začaly růst. Ale ne, fialka a spol. se navíc podíleli na jejich rozšíření ... opravdu geniální :-P

6 0
možnosti
LP

Jakákoliv regulace je škodlivá. “Regulace”zakázala levné zdroje, přikázal drahé a navíc zatížila ty přeživší daněmi ( povolenkami)! Nechte brouky žít q vyžeňte darmojedy z EP a EK! Zrušte Green Deal nebo nenadávejte na drahotu!

7 0
možnosti
JH

důsledek se mírně podařilo zmírnit ale příčina se nezměnila ještě přistřila, mráz z Bruselu přináší povolenky které nic nevyřešily, když ji monopolní výrobci přeúčtují klientům tak je to jaksi nepálí.., přehodnocení greendealu, zejména jak a co a kdy, současně je to v evropě jak je vidět špatně,co není čistá energie je jaksi taky ne úplně správně, a hlavně co na zelenou planetu nejvyšší znečišťovatelé usa, čína a rusko? a co třeba zaoceánské lodě , patnáct zaocenských lodí znečistí planetu jako všechna auta světa dohromady viz článek idnes a těch lodí je nekolik desítek tisíc, takže likvidace automobilového průmysle na spalovacím motoru je taky na zváženou. Kdyby se evropa stala den ze dne evropou bez znečištění tak se znečištění sníží o jednu až dvě desítky procent, opravdu je třeba ten greendeal tak hrotit?..

6 0
možnosti
VP

V54a78ň20u72r75a 58P85e94t79r

12. 1. 2023 13:45

Pozor, CO2 jednak není žádné znečištění a navíc EU produkuje jen 8% světových emisí CO2 (Indie 7% a Čína 30%).

1 0
možnosti
VT

Všimněte si toho, jak uvádí vše na pravou míru. A přiznává, kde byli chyby. A kde jsou. Přiznává i ten paradox, že státní ČEZ - nebudeme uvádět polostátní, že ano - vyváží komoditu za větší zisk, než aby prodával v ČR za normální cenu. Ale. Všude je nějaké ale. Díky tomu může naše Fialovavláda utrácet peníze ve velkém a ještě k tomu udělat skoro dluh stejný jako vlády za Babiše, a to není kovid,chcete-li, pak je paradox asi někde jinde. GreenDeal bych v dnešní podobě zakázal, protože kdyby se sebralo 300 milionů lidí a každý vysázel alespoň jeden strom, udělalo by se daleko lépe, než mluvilo o Green Dealu.

Víc to komentovat nebudu. Snad jen - nějak bylo a nějak bude[>-]

4 0
možnosti
PK

Proboha, Matoušek není energetik, je to markeťák, akorát už je v několikáté firmě zabývající se energetikou. Protože umí komunikovat, tak ho tam poslali s notama.

0 4
možnosti
LP

A co říkáte na jeho myšlenku řídit povolenky jako inflaci?

2 0
možnosti
KD

Elektřina a plyn jsou na spekulativním trhu a jeho cenu neurčuje výroba, ale v podstatě jenom informace, že energie bude málo. Což může bejt pravda a nemusí. Ale je to spekulace, která dokáže cenu komodity vyhnat do neuvěřitelných výšek. Což jsme zažili a stále prožíváme.

Všechny státy EU se potýkají s inflací, která je hlavně způsobená spekulativním trhem energií. A přitom tohle vše je výmysl EU.

Co můžeme chtít, když státy neřídí odborníci, ale banda retardovaných zelených neomarxistů s IQ houpacího koně :-P

16 0
možnosti
RM

Hezky "politicky korektně" expert hovoří. Připomíná mi to poslední fázi komunismu, kdy byla "kritika povolena, ale jen ta konstruktivní".

Takže třeba říci: "Pod vedením komoušů se ekonomika nikdy nevzpamatuje a nebude ani ten toaletní papír." bylo na vyhození z práce.

Ale něco jako: "Přes obrovské úspěchy strany a vlády, díky kterým se podařilo situaci v zásobování toaletním papírem stabilizovat, jsou v této oblasti ještě rezervy a je co zlepšovat, které by šlo vyřešit pomocí ..." už říci šlo.

------------

A dnes je to úplně stejné. Kdyby řekl "Green Deal je naprostá pitomost a dokud ho neopustíme tak bude draho, emisní povolenky je potřeba zrušit, ..." tak ho vyhodí a experta už nebude dělat.

Ale "ceny se vymkly kontrole, je potřeba revidovat ceny emisních povolenek, dotace do OZE jsou vysoké, ..." už říci lze.

------------

No, poslední fáze komunismu (perestrojka) trvala pár let a pak se to zhroutilo. Doufejme, že tady dopadne stejně. A doufejme, že na rozdíl od 1989 nepřijde "tlustá čára za minulostí" (kdy se komoušům odpustilo a oni tady díky tomu straší dodnes - stačí se podívat na dva nejpravděpodobnější kandidáty na prezidenta), ale doufejme, že tentokrát budou viníci tohoto stavu viset.

15 1
možnosti
LP

Na rozdíl od roku 89 se komunisté schovali za zelenou ideologii!

1 0
možnosti
JJ

Nesmysl. Byt energetikem tak řeknu, že pro stát je nejlepším řešením vybudovat vlastní elektrárny. Potom si mohou podporovat koho budou chtít. Na aktuálním principu bude stát vždy prodelavat. Takto si sice stát vytáhne nějakou dividendu z ČEZu, ale na podporu domácností a průmyslu to bude málo. A co potom náklady za elektřinu všech státních institucí.

9 0
možnosti
ML

Kdyby se mělo zase ve všem spoléhat na stát, tak dneska svítíme svíčkama. Nebo si myslíte, že má stát na to, aby přímo on sám ufinancoval stavbu dalších 2 bloků JE? A zatnul tak další sekeru do státního dluhu?

1 3
možnosti
VM

jak se ukazuje nejen na inflaci správná cesta byla asi ta francouzská. eliminovat minory, stropit cenu u výrobců na trh jen přebytky.

kdyby to vláda čr udělala stejně skopčák by kupoval elektriku čezu za 10x vyšší cenu a v čr by byla zajištěna konkurenceschopnost.

ale fialový matlal tu neni pro občany čr. on/protektor si jezdí pro noty za říšským kancléřem.

20 2
možnosti
JJ

Jenže u nás nevyrábí elektřinu jen ČEZ. Jsou tady i 100% soukromé elektrárny. A ti drobní akcionáři by asi pěkně prskali. Jsem pro nové čistě státní zdroje.

0 3
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Politici chtějí změny na ÚOHS, překopávají pravidla pro zakázky i soutěže

17. června 2024

Brněnský Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nejspíš čekají velké změny. Stát představil...

Čína vyšetřuje dovoz vepřového z Evropské unie. Ta se důsledků neobává

17. června 2024  15:06

Čína zahájila vyšetřování možného dumpingu ze strany dovozců vepřového ze zemí Evropské unie,...

RegioJet má jasno. Starý národní zabezpečovač by nehodě zabránil

17. června 2024  13:59

Národní liniový zabezpečovač by srážce vlaků v Pardubicích dokázal předejít. Myslí si to alespoň...

Zelená lučištníkům, povinnost lovit... Co přináší novela mysliveckého zákona

17. června 2024  13:55

Novela mysliveckého zákona prošla v minulém týdnu vládou. Nyní se nad ní strhne bitka v Poslanecké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!