Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lex ČEZ už rada nestihla projednat. Pochybnosti o něm mám, říká ministr

  13:19
Do Poslanecké sněmovny míří novela, která má usnadnit většinovým akcionářům cestu k rozdělení společnosti ČEZ. Státu by tak i přes odpor minoritních akcionářů otevřela dveře k jejímu rozdělení. Návrh vyvolává dlouhodobě kontroverze, které podporuje i fakt, že aktuální verzi novely neposuzovala Legislativní rada vlády (LRV). Ministr pro legislativu Michal Šalomoun pro Radiožurnál uvedl, že na to zkrátka nebyl čas.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností, přezdívaný jako Lex ČEZ 2, schválil v půlce května kabinet Petra Fialy. Oficiálně to sice vláda nikde neuvádí, ale velmi pravděpodobně jde o zásadní krok na cestě k rozdělení energetické společnosti. Pokud zákon projde parlamentem, stát by tak mohl snadněji vytlačit minoritní akcionáře a zmocnit se celé společnosti nebo její části. Aktuálně je stát držitelem 70 procent akcií ČEZ.

První verzi diskutované novely Legislativní rada vlády odmítla a novela tedy nebyla schválena. Novou verzi zákona pak vláda schválila v polovině května. Tentokrát už bez předchozího posouzení Legislativní radou vlády, což vyvolává otázky, zda vláda radu neobešla záměrně.

Nebyl na to čas

„Legislativní rada vlády to nedostala k posouzení, už se na to zkrátka nebyl čas, protože pokud předkladatel na vládě nebo jakýkoliv ministr něco navrhne a vláda to schválí, tak už to nemá Legislativní rada vlády jak posoudit, což byl tento případ. Občas se to děje,“ vysvětlil Šalomoun, který byl v úterý hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Dále vysvětlil, že většina novely zahrnuje transpozice evropských směrnic, i z toho důvodu je třeba ji schválit včas. „To, čemu říkáte Lex ČEZ, je vlastně jeden paragraf, který byl doplněn do tohoto ryze transpozičního tisku. V první verzi to opravdu legislativní rada vlády posuzovala, detekovala několik sporných bodů a dovodila, že by to mělo až ústavní rozměr,“ odpověděl Šalomoun na dotaz, zda je v Česku kromě ČEZ ještě nějaká společnost, na kterou by novela dopadala.

Soulad lex ČEZ s ústavním právem je nejistý. Akcionáři se bouří, akcie sílí

Původní návrh podle Šalomouna neprošel kvůli tomu, že by se týkal jenom určitých společností. „Článek 11. odstavec 1 Listiny základních práv a svobod uvádí, že vlastnické právo má všude stejný obsah. A tady by vlastně najednou záleželo, jaká ruka ty akcie drží, jestli je to ruka státní nebo ruka někoho jiného,“ vysvětlil jedno z problematických míst návrhu ministr.

K tomu Šalomoun znovu zdůraznil, že na projednání druhé verze novely už zkrátka nebyl čas. Připustil ale, že v ní slabá místa zůstala. Legislativní rada totiž sice druhou verzi novely, která má usnadnit rozdělení společnosti většinovým akcionářem, neprojednala, ministr si ale stanovisko vyžádal.

„Vláda dala na doporučení Legislativní rady vlády a sporný text nezařadila, nicméně ministerstvo spravedlnosti navrhlo, aby se tam zařadil jiný text. Já jsem k tomu měl zdrženlivý postoj. Tehdy se to odůvodňovalo tak, že je to obdobná právní úprava, jako mají i jiné státy, což já jsem nedokázal říct, jestli to tak je, nebo ne,“ vysvětlil Šalomoun.

V informaci, kterou ministr získal, sekretariát tvrdí, že obdobnou úpravu jiné země nemají. „Je tam ale také napsáno, že to dělali narychlo a obecně v rámci zákonů o přeměnách obchodních společností. Tam to nenašli. Pokud je to ukryto ještě někde jinde v podhoubí těch právních řádů, možná to tam je. Já v tuto chvíli nejsem schopen říct, jestli to tam skutečně je nebo není,“ vysvětluje dále ministr s tím, že aktuálně už má další osud novely v rukách parlament.

Ministr dále uvedl, že kvůli nutnosti transpozice evropských směrnic potřebuje, aby návrh prošel prvním čtením ve sněmovně co nejdříve. „Kvůli transpozici bych potřeboval, aby se to propustilo prvním čtením. Pak bude samozřejmě čas se na to zaměřit. To jsou důvodné pochybnosti a ty je potřeba rozptýlit, eventuálně je změnit,“ míní.

Podejte ústavní žalobu

Servítky si ohledně situace kolem třaskavé novely nebere ani opoziční poslanec za ANO Patrik Nacher. Na svém twitterovém účtu uvedl, že vláda Legislativní radu poté, co u první verze poukázala na kolizi s ústavním pořádkem, bezskrupulózně obešla.

„K návrhu si však nechal dodatečně zpracovat analýzu LRV sám ministr pro legislativu Šalomoun. Její závěry? Nesoulad návrhu s ústavním pořádkem, nedostatečné odůvodnění odchýlení se od evropského práva, chybějící analýza dopadů na mezinárodní závazky ČR nebo absence podobné úpravy umožňující masivní, ústavně velmi citlivý zásah do vlastnického práva v jiných vyspělých evropských právních řádech,“ kritizuje návrh Nacher na své sociální síti.

„Na celé situaci se pak skvěle demonstruje význam pozice ministra pro legislativu. Jeho názor v podstatě nemá váhu, nikoho nezajímá a pro fungování vlády je zcela postradatelný,“ dodává.

S Nacherem zcela souzní minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. „Máte ve Sněmovně dost poslanců! Můžete ukončit ubohé trápení vlády! Stačí příslib ústavní stížnosti neb Ústavní soud ČR už v té věci jednou rozhodl. Uděláte to?“ Ptá se Šnobr.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...