Rok končí, schodek se zvětšuje

Schodek státního rozpočtu se začíná přibližovat ke schválené hranici. Na konci října dosáhl 32,3 miliardy korun, což je sice o šest miliard méně než se plánovalo, za poslední měsíc se ale zvýšil o téměř jedenáct miliard korun. "Vykázaný schodek souvisí s úhradou ztráty Konsolidační banky za 2001 a s vysokou převahou výdajů na sociální dávky," uvedlo ministerstvo financí.

Celkové příjmy státního rozpočtu za deset měsíců letošního roku dosáhly 576,4 miliardy, výdaje 608,7 miliardy korun.

Za Konsolidační banku uhradil stát rozpočtovaných 33,2 miliardy korun, navíc k tomu přidal zbývající části ztráty KoB za rok 1999 v objemu 12,1 miliardy korun.
Pokud jde o sociální oblast, výdaje o 35 miliard výrazně převýšily nad příjmy, což se týká především důchodového fondu.

"Za samotný měsíc říjen hospodaření státního rozpočtu vykázalo schodek 10,9 miliardy korun, když celkové příjmy dosáhly 54,5 miliardy a celkové výdaje 65,3 miliardy korun," píše se ve zprávě ministerstva financí.

Dalším faktorem je podle správce státní kasy inkaso celkových příjmů, které s 54,5 miliardy bylo sice lepší než loni v říjnu, ale pod úrovní dosavadního letošního průměru vylepšeného inkasem jednorázových příjmů.

"Za celé období ledna až října se hospodaření státního rozpočtu vyvíjí relativně příznivě," konstatoval resort financí. "Vývoj celkového inkasa daní a poplatků odpovídá záměrům schváleného rozpočtu a to jak z hlediska jeho plnění, tak i pokud jde o meziroční dynamiku," dodává.

Tradičně nepříznivý vývoj vykazuje daň z přidané hodnoty a spotřebních daní, daří se naopak výběr daní od právnických osob.

Pokud jde o výdaje, nad úrovní schváleného rozpočtu se čerpají zejména již zmíněné sociální dávky (příspěvky v nezaměstnanosti, státní podpora) a také peníze pro kraje na likvidaci povodňových škod.

"Z prostředků vyčleněných zákonem č. 392/2002 Sb. na odstraňování následků letošních povodní ve výši tří miliard korun bylo dosud příslušnými usneseními vlády rozděleno 2 872 milionů korun," sdělilo ministerstvo.

Na konci roku očekává ministerstvo překročení plánovaných příjmů (693,4 miliardy) o 7,2 miliardy korun. Vzhledem k povodním, schváleným dluhopisům a dalším neplánovaným výdajům by však celkový schodek měl dosáhnout 62,7 miliardy korun, zatímco schváleno je 46,2 miliardy korun.