Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rok 2008: po ekonomické skluzavce z růstu k recesi

  • 36
Ten rok začínal tak slibně. Ekonomika se šestiprocentním růstem hřála na evropském výsluní, prognózy pro rok 2009 počítaly i po určitém zpomalení s růstem kolem pěti procent. Mladoboleslavská Škoda Auto jela na plné obrátky.

Uběhlo 12 měsíců a všechno je jinak. Ekonomové se nemohou shodnout, zda lze v roce 2009 vůbec čekat růst hospodářství, nebo se máme rovnou připravit na pokles. A Škoda zkrátila kvůli nedostatku zakázek pracovní týden na čtyři dny.

To ale počátkem roku čekali jen ti největší pesimisté. Během poklidného jara se tak v ekonomické sféře nejvíc řešil průnik finančníka Petra Kellnera mezi stovku nejbohatších lidí světa nebo první michelinská hvězdička pro českou restauraci.

Ročenku událostí 2008 najdete zde

V poklidné prázdninové atmosféře vynikla ještě zpráva o začátku ražby euromincí na Slovensku a pak přišel zlom. Patnáctého září otřásl finančními trhy největší krach v bankovní historii, když se položila investiční banka Lehman Brothers.

Od té doby má ekonomické zpravodajství převážně neveselý nádech - řetězová reakce vedla k pádu burz, lidé přišli o úspory uložené v investičních fondech a akciích, banky přiškrtily úvěry podnikům, což vyústilo v omezování výroby a propouštění.

A podle všech předpovědí se v podobném duchu ponese alespoň zpočátku i zpravodajství v roce 2009...