Rok 2001 byl pro průmysl příznivý

  • 8
I přes hospodářské obtíže hlavních obchodních partnerů v západní Evropě si český průmysl vedl v loni velmi dobře. Proti roku 2000 si polepšil o 6,8 procenta, především zásluhou zpracovatelského průmyslu, tedy výroby elektrických a optických přístrojů, rafinériím a produkci strojů a zařízení.

V samotném prosinci dosáhl meziroční přírůstek výroby sedmi procent. Radost z příznivého výsledku však poněkud kalí souběžný meziroční pokles průmyslových tržeb, které v posledním loňském měsíci ubraly 4,5 procenta.

"Rozdíl mezi oběma indikátory nemá v historických číslech obdoby a značí, že zásoby neprodaných výrobků musely stoupnout asi o 12 miliard korun. Nezodpovězenou otázkou zůstává, které podniky si mohly dovolit takto výrazně zvýšit své zásoby a proč to dělaly," říká analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Výroba na sklad se pravděpodobně odrazí už v lednových údajích. "V případě lednového výkonu průmyslu očekávám silnou korekci směrem dolů. Úroveň výkonu českého průmyslu v prvním čtvrtletí navíc nepříznivě ovlivní prudké posílení koruny v závěru roku společně se stále slabým výkonem německé ekonomiky," soudí Miroslav Brabec z Raiffesienbank.

Loňský růst průmyslu nejvíc ovlivnily zahraniční investice, hlavně dovoz strojů a zařízení, růst vývozu do vyspělých zemí a zvýšená domácí poptávka po spotřebním a investičním zboží.

Jak odhadují letošní růst průmyslu?

Atlantik FT 4,0 %
Patria Finance 4,0 %
Komerční banka 5,0 %
Raiffeisenbank 5,5 %
Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu dosáhla v roce 2001 14 433 korun, což představuje reálný nárůst o 1,4 procenta. Vyšší platy doprovázel ale i růst produktivity o pět procent.

Výhled na letošní rok je podle ekonomů rovněž poměrně příznivý. Po určitém zpomalení v první polovině roku by měl růst opět zrychlit, především kvůli očekávanému oživení v Evropě a USA. "Podporu získá český průmysl i uvedením některých nově budovaných kapacit z přímých zahraničních investic do provozu," míní Jan Vejmělek z Komerční banky.