První lidé by mohli opustit zemi kvůli práci

  • 3
Desítky lidí v Ústeckém kraji čekají jen na rozhodnutí, jestli je zahraniční firmy přijmou, či nikoliv. Úřady práce v kraji, který vede tuzemské žebříčky nezaměstnanosti, nabízejí další nové pozice v evropských zemích.

Uplatnění snadno mohou najít lidé různých  profesí. Problémy ale budou zřejmě mít se znalostmi jazyků. Narozdíl od jiných dovedností jim s jazykovou vybaveností úřady práce pomoci nemohou.

"Horkou novinkou je poptávka po foukačích skla pro jednu norskou firmu a zájem o finanční analytiky do Irska," říká Tomáš Raichl z teplického úřadu práce. Samozřejmou podmínkou je podle něj alespoň částečná znalost angličtiny.

V Litoměřicích mají navíc ještě nabídku práce pro vyučené skláře v Irsku. O prvních lidech, kteří odejít za prací se bude rozhodovat v nejbližší době.

Jak potvrdila vedoucí krajského projektu Eures zaměřeného na práci v zemích Evropské unie Jana Povejšilová, úředníci  právě zpracovávají životopisy zájemců o práci ve Slovinsku. Životopisy s kontakty budou posílat na pracovní úřad ve Zlíně, který má v zemi na starosti pracovní trh ve Slovinsku.

"Je to nabídka práce pro řidiče mezinárodní přepravy. Výhodou je, že není potřeba umět žádný jazyk, protože se tam člověk domluví česky," vysvětluje Povejšilová s tím, že většina ostatních nabídek vyžaduje minimálně jeden světový jazyk. Jenom z Mostecka se podle ní o práci uchází asi deset řidičů.

Úřady práce pomáhají s vyhledáváním většího počtu lidí. Jednotlivé nabídky na práci jsou ale na jejich nástěnkách. Úředníci slibují pomoc se životopisy v cizím jazyce a s obstaráním kontaktů. Práci si ale zájemce musí zajistit sám.