Průmyslovým podnikům se nedaří prodávat

  • 4
Český průmysl pokračuje ve výrobě na sklad. V lednu vzrostla výroba tuzemských průmyslových podniků meziročně o 2,6 procenta, tržby z průmyslové činnosti naopak o 0,4 procenta klesly. "Již druhý měsíc se opakovala situace, kdy výroba meziročně rostla, ale tržby klesaly a část výroby tedy zřejmě končila v podnikových zásobách," říká ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Přesto je lednový výkon průmyslu spíše příjemným překvapením, ať už kvůli přetrvávajícím hospodářským problémům v západní Evropě nebo kvůli vyšší srovnávací základně, kdy výroba vzrostla téměř o čtrnáct procent. Proti příznivému výsledku stál i silný kurs koruny.

Podle Davida Marka z Patria Finance těží český průmysl v současnosti z přímých zahraničních investic uskutečněných v předchozích letech. Problémem však je koncentrace těchto investic do několika málo oborů a vysoká závislost celkových průmyslových statistik na tom, jak se daří těmto oborům.

"Příkladem je výroba elektrických a optických přístrojů. Nebýt jejího meziročního zvýšení o 44,6 procenta, byl by celkový růst průmyslové produkce záporný. Díky tomuto jevu je český průmysl jako celek poměrně zranitelný," upozorňuje Marek.

Růst dále zaznamenal gumárenský a plastikářský průmysl a podle údajů Českého statistického úřadu se dařilo i výrobě hraček. Už tradičně si oproti loňsku pohoršila odvětví procházející dlouhodobou krizí, tedy textilní, oděvní a kožedělný průmysl.

Výsledkům průmyslu také napomohla změna vahové struktury, kterou ČSÚ při svých výpočtech používá. Výrazně se tak zvýšil podíl výroby dopravních prostředků, elektrických a optických přístrojů a gumárenského a plastikářského průmyslu. Naopak snížil se vliv textilního a oděvního průmyslu či těžebních a energetických odvětví. Nová struktura indexu má podle statistiků lépe odrážet "rozsáhlé změny ve struktuře průmyslové výroby proběhlé v druhé polovině 90. let".

Ve většině průmyslových oborů se propouštělo a zaměstnanost se tak proti lednu 2001 snížila o 14 500 lidí, tedy o 1,2 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda činila v lednu 14 499 korun a meziročně vzrostla o 6,4 procenta. Produktivita práce v průmyslu měřená tržbami na jednoho zaměstnance vzrostla o 0,8 procenta.

Odhady růstu průmyslu se u jednotlivých ekonomů pohybují pro letošní rok od 4,5 do 5,5 procenta. "K růstu hrubého domácího produktu by tak průmysl měl přispět jedním a půl procentním bodem a na očekávám hospodářském růstu by se tak podílel zhruba polovinou," uzavírá Marek.