Výroba aut je stále tahounem českého průmyslu

Výroba aut je stále tahounem českého průmyslu | foto: Radek Cihla, MF DNES

Průmysl v listopadu přibrzdil růst na 7,6 %

  • 3
Český průmysl v listopadu loňského roku zpomalil růst na 7,6 procenta. Největší zásluhu na růstu má výroba aut, která se sama o sobě zvýšila o 16,5 procenta. Pokles zaznamenal statistický úřad u těžkého, chemického a textilního průmyslu.

Meziměsíčně se průmyslová výroba v českých podnicích zvedla o 0,7 procenta.

"Přes pokles tempa růstu do jednociferných hodnot lze konstatovat, že se průmysl i nadále těší dobrému zdraví," říká analytik Pavel Sobíšek z HVB banky.

S tím, jak roste objem výstupu, nasává průmysl i pracovní sílu. Meziročně se počet zaměstnanců ve výrobních podnicích zvýšil o 2,5 tisíce.

Průměrně si pracovníci v průmyslu polepšili o 5,8 procenta. Průměrná mzda tak dosáhla 22 744 korun.

I přes růst průměrných mezd a počtu pracovníků se ale růst výroby firmám vyplácí. Produktivita práce totiž roste rychlejším tempem - o 8,6 procenta.

"Podniky necítí nadměrný mzdový tlak a mají prostor pro vyrovnání se se silnou korunou," říká k tomu David Navrátil z České spořitelny.

"Listopadový meziroční růst průmyslu spolu s výsledky průmyslu za předchozích deset měsíců dovoluje soudit, že celoroční růst průmyslu v roce 2006 překonal námi prognózovaných 10 procent. Česká republika tak dále posiluje svoji pozici jedné z průmyslových "dílen" současné Evropy," sdělil hlavní ekonom Raiffeisenbanky Pavel Mertlík.