Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Ilustrační foto | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Průmysl v lednu opět rostl, stavebnictví se ale propadlo o 25,6 procenta

  • 3
Průmysl v lednu po roce propadů vykázal druhý měsíc po sobě nárůst. Výroba meziročně vzrostla o 5,3 procenta, v prosinci stoupla o 1,8 procenta. Nedařilo se ale stavebnictví, které se meziročně propadlo o více než čtvrtinu.

"Propad stavební produkce ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky a úbytek nových stavebních zakázek," oznámil Český statistický úřad. Průměrná teplota byla o 2,2 stupně Celsia nižší a spadlo o pětinu více srážek, což komplikovalo práci stavebním firmám.

Po očištění kleslo stavebnictví o 22 procent, letošní leden měl totiž o jeden pracovní den méně. Méně práce měly i stavební úřady, které vydaly meziročně o 14,6 % stavebních povolení méně.

Krize zasáhla především odvětví pozemního stavitelství, výstavby bytů, budov nebo kanceláří. V lednu se začalo stavět 2075 bytů, což je téměř o třicet procent méně než loni.

Průmysl míří nahoru

Průmysl jde opačným směrem, už druhý měsíc po sobě klíčové odvětví české ekonomiky roste. V lednu výroba vzrostla o 5,3 procenta a po očištění dokonce o osm procent.

"Začátek roku nevypadá zle, zejména když si uvědomíme, že vyprchává efekt šrotovného. Pro tento rok nadále počítáme s mírným růstem průmyslové výroby kolem dvou procent, i když začátek roku vypadá lehce optimističtěji," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.