Výrobní linka v kolínské automobilce TPCA (ilustrační snímek)

Výrobní linka v kolínské automobilce TPCA (ilustrační snímek) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Průmysl rostl o 6,4 procenta, úrovně před covidem však ještě nedosáhl

  • 2
Český průmysl loni po předchozím covidovém útlumu ožil a v celoročním vyjádření si polepšil o 6,4 procenta. Čipová i logistická krize však znemožnila ještě lepší výsledek a držela při zemi především klíčové automobilové obory. Na předpandemickou úroveň se tak zatím průmyslová produkce nevyšplhala.

„Průmyslová produkce v roce 2021 po předchozím více než 7procentním poklesu vzrostla o 6,4 procenta. Objem výroby v porovnání s předchozím rokem zvýšila naprostá většina průmyslových odvětví v podstatě rovnoměrně. Předcovidové úrovně však kvůli problémům ve výrobě motorových vozidel nedosáhla,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

V samotném prosinci se průmyslová produkce po očištění o pracovní dny snížila meziročně o 2,1 procenta. „Průmysl v závěru roku nenaplnil očekávání na pokračující mírné oživení. Zklamala zejména výroba automobilů, která se zejména kvůli chybějícím komponentům nedokázala vymanit z dlouhodobého útlumu. I navazující výroba pryží a plastů se po mírném meziročním růstu v listopadu vrátila do červených čísel,“ říká ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

Stavební produkce loni reálně meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci loni v tuzemsku uzavřely 78 517 stavebních zakázek, což je meziročně o 15,3 více.

„České stavebnictví ukázalo svou stabilitu a robustnost. Ve světle všech potíží, jako byly rostoucí ceny řady surovin, nefungující dodavatelské řetězce, chybějící zahraniční pracovníci i skokový růst cen energií, je posílení o 1,4 procenta skvělým výsledkem. V letošním roce počítáme s dalším pozvolným oživením stavební výroby, a to jak v rezidenčním bydlení, tak i v průmyslové výstavbě,“ říká Peter Markovič, generální ředitel společnosti Xella.  

Podle něj české stavebnictví i letos dále poroste tempem do 5 procent. „Největším problémem trhu i letos zůstane nedostatek kvalifikované pracovní síly.“ dodává.