Na růstu průmyslu se podílí i výroba v kolínské automobilce TPCA

Na růstu průmyslu se podílí i výroba v kolínské automobilce TPCA | foto: Radek Cihla, MF DNES

Průmysl nasadil nejrychlejší tempo za poslední rok

  • 42
Průmyslová výroba v červenci prázdniny neměla. Produkce tuzemských podniků se v porovnání s loňskem zvedla o 11,2 procenta, což byl nejlepší výsledek od června 2004. Hlavní podíl na vysokém růstu měla výroba dopravních prostředků.

Podle ČSÚ se dařilo především výrobě automobilů a železničních vozů. Úspěchy zaznamenala i produkce pryžových a plastových výrobků nebo palivová odvětví.

Tytéž obory vykázaly vedle růstu produkce i nejvýraznější nárůst tržeb.

Expandující průmysl také nabírá nové zaměstnance. Průměrný počet pracovníků v průmyslu se v červenci 2005 meziročně zvýšil o 7100 lidí, tedy zhruba o 0,6 procenta.

„Z pohledu globální ekonomiky je vývoj českého průmyslu neobyčejný. Česká republika je jednou z mála rozvinutých zemí světa, kde si průmysl ve srovnání se službami získává stále větší podíl v ekonomice,“ uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance.

V Česku se navíc podle ní daří hlavně těžkému průmyslu, který ve velké většině rozvinutých zemí prochází útlumem. „Díky rozvinuté infrastruktuře, levné a vzdělané pracovní síle a zvětšující se základně subdodavatelů se Česká republika stává z pohledu západní Evropy ideální destinací pro těžký průmysl,“ dodala.