průmysl, auto, továrna

průmysl, auto, továrna

Růst průmyslu táhnou automobilky

  • 12
Česká průmyslová výroba v srpnu meziročně stoupla o 8,6 procenta, především zásluhou automobilek. Výroba dopravních prostředků, které kromě automobilů pomohla i modernizace železničních lokomotiv a vagonů, patřila k nejúspěšnějším oborům. Dařilo se i strojírenství a gumárenství.

Odvětví dopravních prostředků vzrostlo oproti loňskému srpnu o 27 procent. „Za tím lze spatřovat rozjetí výroby TPCA,“ říká Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„Automobilový průmysl s sebou táhne vzhůru také další obory. Například výroba plastů a gumy se meziročně zvýšila o třináct procent,“ říká analytik Patria Finance David Marek.

Průmyslová produkce naopak klesla nejvýrazněji v hutnictví, energetice či dřevařství. David Marek ale upozorňuje na to, že v případě hutnictví nejde o specificky český problém. „Očekávání letošní poptávky po oceli a železe ve světě se ukazují být příliš optimistická a postupně dochází k přizpůsobení cen i objemu produkce,“ říká David Marek.

Tržby průmyslových podniků stouply ve stálých cenách o 10,3 procenta.

Růst průmyslu vede i k přijímání nových pracovníků. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu 2005 meziročně zvýšil o 3500 lidí. Nové lidi nabírali hlavně výrobci dopravních prostředků a gumárenské podniky.

Průměrná měsíční nominální mzda 18 040 korun v srpnu meziročně vzrostla o 6,8 procenta.