Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Peníze, hotovost, vklady | foto: Profimedia.cz

Průměrná mzda loni vzrostla na 23 598 korun

  • 360
Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o čtyři procenta na 23 598 korun. Částka na výplatní pásce se tak průměrnému Čechovi zvedla meziročně o 907 korun. Reálné mzdy, tedy po odečtení vlivu inflace, stouply o tři procenta, uvedl Český statistický úřad.

V podnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 851 korun na 23 411 Kč, v nepodnikatelské sféře se zvýšila o 1 096 korun na 24 433 Kč.

"Průměrná mzda nevypovídá o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Zhruba dvě třetiny lidí mají mzdu nižší než celostátní průměr," upozorňují statistici.

Kalkulačka

Vypočítejte si čistou mzdu v roce 2010 zde

V samotném čtvrtém čtvrtletí pak měl průměrný Čech na výplatní pásce o téměř dva a půl tisíce korun více než v předchozím čtvrtletí. V Posledním kvartále totiž mzda vzrostla na 25 752 korun z původních 23 350. (viz předchozí článek).

V porovnání se stejným obdobím roku 2008 pak mzdy stouply přes pět procent, tedy o 1 268 Kč, reálně po odečtení inflace o 4,8 procenta.

Růstu mezd na konci roku pomohly odměny

Tento relativně vysoký růst byl však ovlivněn strukturálními vlivy, zejména propouštěním zaměstnanců s nižšími mzdami (čímž se snižuje objem vyplacených mezd, ale průměrná mzda roste) a poklesem nemocnosti, uvedli statistici.

srovnání platů

Porovnejte si svůj plat s ostatními na Můjplat.cz

Rychlý nárůst ovlivnila podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka také výplata mimořádných odměn, které podniky naplánovaly vyplatit v prosinci mimo jiné i proto, že od ledna jsou mzdy vyšších příjmových skupin zaměstnanců více daňově zatíženy v důsledku zvýšení stropu u pojistného na sociální pojištění.

"V roce 2010 porostou mzdy jen velmi pomalu - růst nominální průměrné mzdy odhadujeme na dvě procenta, reálné na půl procenta," tipuje ekonom.

Lidem zaměstnaným ve státním sektoru podle něj mzdy letos klesnou o jedno procento.

Průměrná mzda

Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, prémií a odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Výsledky strukturálních statistik, kdy jsou k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než je celostátní průměr.

Nelze zapomínat, že z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá.

Zdroj: ČSÚ

Jak se loni změnil váš plat?

celkem hlasů: 18075

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 30. března 2010. Anketa je uzavřena.

Stagnoval
Stagnoval 8456
Klesal
Klesal 5744
Rostl
Rostl 3875