Protestní akce zemědělců by měly začít 1.března

- Od 1.března by měly na území celé České republiky vypuknout protestní akce českých zemědělců proti subvencovaným dovozům ze zemí Evropské unie. K jejich přípravě vyzvali zemědělce ve všech okresech zástupci agrárních komor a producentů vepřového masa na středečním zasedání v Havlíčkově Brodě.
Účastníci jednání navíc vyzvali k neprodlenému svolání krizového štábu Agrární komory ČR, a to nejpozději do 21.února, uvedl po jednání Petr Zgarba, předseda krizového štábu východočeských agreárních komor. Agrární komora by se podle něj měla postavit do čela protestních akcí.
Podle ředitele břeclavské agreární komory Jiřího Balgy by zemědělci měli například zablokovat ústřední orgány, tedy Úřad vlády a jednotlivá ministerstva. "Kdyby státní úředníci nemohli týden do práce, nic by se nestalo," řekl s nadsázkou.
Na argument ministerstva zemědělství, že dovozy se v posledních dnech masivně nezvýšily a zemědělci nemají nyní proti čemu protestovat, Balga zdůraznil, že nejde ani tak o množství dovezených komodit, ale především o to, že subvence snižují tržní ceny produktů českých prvovýrobců. "Odběratelé nám nezaplatí ani náklady," podtrhl.
Zemědělci a producenti masa již dříve vyzvali vládu, aby do 20.února přijala opatření k zastavení dovozu vepřového masa za dotované ceny a vyhlásili, že v opačném případě zablokují masokombináty, které nakupují a zpracovávají vepřové maso dovážené ze zemí Evropské unie. Zároveň vládu vyzvali k vypracování programu revitalizace nosných oborů českého zemědělství.
Od 1.ledna do 6.února zatím ČR dovezla 5600 tun vepřového masa v živém, což představuje podíl 8,02 procenta na tuzemské spotřebě. Do ČR přichází vepřové maso stejně jako v loňském roce především z Německa, Rakouska a Dánska. Pro letošní rok odhaduje ministerstvo zemědělství dovoz vepřového masa kolem 20.000 tun živé hmotnosti, přičemž vývoz této komodity by se měl pohybovat kolem 15.000 tun. Loni činil celkový import vepřového masa 33.700 tun, zatímco jeho export 37.900 živé hmotnosti.