Specifikem Panasonicu LCD bylo, že velký podíl zaměstnanců byli operátoři.

Specifikem Panasonicu LCD bylo, že velký podíl zaměstnanců byli operátoři. | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Je to bezmoc, přijít o práci před Vánocemi, říkají lidé z Panasonicu

  • 45
Šest stovek lidí, kteří do konce roku přijdou o práci ve firmě Panasonic LCD v žatecké průmyslové zóně Triangl, se bojí budoucnosti. Jisté mají jen to, že dostanou odstupné, které se pohybuje od tří do pěti měsíčních platů. "Co bude dál? Půjdu na pracák," krčí rameny před branou závodu žena ze Žatce.

Mladý muž z Loun zase před továrnou připomněl, že situace je o to nepříjemnější, že se blíží Vánoce. "Je to taková bezmoc. Přijít o práci teď, před Vánocemi," říká. Přitom si uvědomuje, že na tom není nejhůř.

"Vůbec nezávidím ženským, které žijí samy s dětmi. Budou teď bez peněz a kdo je zaměstná s dětmi?" upozornil mladík z Loun.

Že je výpověď pro zaměstnance katastrofa, říká i paní Radka z Jirkova. "Mám půjčky, všichni máme půjčky. Nevíme, jak to bude dál. Žiji s manželem, jedno dítě mám na střední, druhé na základní škole. Ale jsou na tom lidi i hůř, když mají menší děti," podotkla.

Někteří lidé už začali shánět práce v dalších továrnách na Trianglu. Moc šancí ale nemají, zájemců je mnoho a míst málo. Mezi šesti stovkami propouštěných lidí, kteří přijdou o práci kvůli odchodu firmy ze zóny, jsou obyvatelé okresů Louny, Chomutov a Most.

Nezaměstnanost na Lounsku stoupne až o dvě procenta

"Specifikem Panasonicu LCD bylo, že velký podíl zaměstnanců byli operátoři. Někdo říká, že to je jen montovna. Jenže my bychom potřebovali, aby takové montovny vznikly ještě tři nebo čtyři. Na pozici operátorů totiž jsou hlavně lidé s nižší kvalifikací, a o to je situace horší, pro ně je nabídek nejméně," zmínil ředitel Úřadu práce Louny Vratislav Pražák.

Úřady práce čeká v příštích týdnech nápor nezaměstnaných. Protože se do evidence budou hlásit i lidé ze sezónních oborů, třeba ze stavebnictví.

V okrese Louny zatím byla nezaměstnanost 12,1 procenta, ale minimálně o jedno až dvě procenta se zvýší. Na Chomutovsku, kde je nezaměstnanost 13,9 procenta, a na Mostecku s 15,8 procenta, bude situace ještě vážnější.

Konec Panasonicu LCD netrápí jen zaměstnance. Dopad bude mít také na obchody a služby v jejich bydlišti. "Zatím lidé chodí. Ale bude jich méně, když budou mít méně peněz," očekává servírka v kavárně v centru Žatce.

Ještě pochmurnější situaci očekává Zdeňka Hanzlíková z jednoho ze žateckých zlatnictví, kde se zabývají i výkupem cenností. "Už teď sem lidé spíš zlato nosí a my jim dáváme peníze. Špatné je to posledních několik let. A teď to lepší rozhodně nebude," popsala své obavy.