Vilém Kraus

Vilém Kraus - Vilém Kraus | foto: Radek Pecák

Profesor Kraus přednáší o víně i po osmdesátce

  • 1
Už 83 let je nestorovi českého a moravského vinařství profesoru Vilému Krausovi. Tento významný šlechtitel vinné révy a vynálezce nových systémů vedení révy na vinici přesto stále zájemcům předává své vědomosti. Přednáší například účastníkům různých kurzů pořádaných Vinařskou akademií ve Valticích.

Na nedávný novinářský kurz dokonce přinesl ochutnat i hrozny z vlastního vinohradu. Chtěl prakticky ukázat, jaký je rozdíl mezi běžnými odrůdami vinné révy na výrobu červených vín a odrůdami typu barvířka. Ty jediné mají barvivo i v dužině.

Právě jednu z nich, Neronet, profesor Klaus vyšlechtil po křížení odrůd Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Alibernet. Nyní je čím dál populárnější a používá se nejen pro kupážování, ale i pro výrobu přívlastkových odrůdových vín. Zastoupena je i v aktuální expozici stovky nejlepších vín ČR v Národním salonu vín ve Valticích.

Také odrůda Malverina, s níž se lze také v čím dál větší míře setkat, je jeho dílem.

Profesor Kraus je zřejmě prvním tuzemským vinařským odborníkem, kterého ocenil i prezident. V roce 2004 mu Václav Klaus udělil státní vyznamenání, Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy. - více zde