Pro elektroniku se vyplatí jet na Západ

Češi mají štěstí na dobrého souseda. Při nákupu digitálního fotoaparátu, drahé televize anebo třeba DVD přehrávače v Německu lze totiž ušetřit tisíce korun. Hlavně obyvatelé příhraničních měst tak už dnes neváhají zajet si nakoupit elektroniku o pár desítek kilometrů dále.

Zájmu Čechů už si všiml i obchodní řetězec Wallmart mající prodejnu nedaleko hranic. Ten začal v posledních týdnech do schránek v severočeských Teplicích a Ústí nad Labem vhazovat v češtině tištěné reklamní letáky.

"Je to osm stránek s nabídkami od žehlicího prkna a pračky po televizi či digitální fotoaparáty a všechno za dobré ceny," říká František Veselý z Teplic, který do necelých 40 kilometrů vzdáleného Heidenau často vyráží.

Částky, které lze ušetřit, jsou poměrně vysoké. Například na televizi Sony s úhlopříčkou 72 centimetrů, v tuzemsku se prodává za 26 tisíc, lze uspořit pět tisíc korun.

"Některé věci jsou tady levnější, jiné dražší," říká k tomu šéf sítě obchodů s elektronikou Pavel Sláma.

Některé značky jsou podle něj v cizině oblíbenější, prodá se jich tam mnohem více než tady, takže si firma může dovolit nabízet je i za nižší cenu. "V Německu jsou třeba hodně levná dévédéčka, až o třicet procent, je to takové lákadlo na zákazníky," dodává Sláma.

EVROPA A PENÍZE
Co se stane s cenami
po vstupu do EU?
Čtěte ve zvláštní příloze

Firmy jako Canon, Olympus či Philips, které dodávají stejné zboží na pulty českých i zahraničních obchodů, vysvětlují cenové rozdíly hlavně mnohem větším německým trhem a menšími daněmi. Ty dnes dělají v ceně zboží rozdíl zhruba pět procent, od května to bude už jen polovina.

"Ceny spotřební elektroniky Philips jsou již dnes v zemích střední Evropy stejné jako v zemích Evropské unie. Drobné rozdíly může způsobovat rozdílná výše daní a další poplatky, jako například autorská práva u výrobků, jako jsou DVD vypalovačky," vysvětluje Mariana Hníková z Philipsu.

"Naší ambicí je, aby ceny napříč Evropou nebyly někde výrazně levnější, někde výrazně dražší," říká šéf marketingu v Olympusu Ondřej Typolt. Podle něj jdou rozdíly v konečných cenách často na vrub prodejců.

Ti to však odmítají a tvrdí, že na jejich straně vina nevězí. Na otázku, jestli větší dostupnost zboží ze západní Evropy bude tlačit domácí ceny dolů, odpovídají výrobci šalamounsky. "Určité cenové změny nás jistě čekají a je nutno podotknout, že jak směrem nahoru, tak směrem dolů," uvedl nedávno Martin Prudil z firmy Canon.