O investici za více než miliardu eur bojuje ČR a Polsko. Ilustrační foto.

O investici za více než miliardu eur bojuje ČR a Polsko. Ilustrační foto. | foto: iDNES

Přilákat firmu Hyundai stojí miliardy

  • 49
Vláda rozhoduje, zda ze státního rozpočtu pošle půldruhé miliardy korun na přípravu průmyslové zóny pro novou automobilku Hyundai na severní Moravě. Celkově by přilákání automobilky stálo 1,7 miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ:
Hyundai přijde, záleží jen na pozemcích
Nošovičtí souhlasili s výměnou pozemků pro Hyundai

Prvních 200 milionů už kabinet na přípravu dvou průmyslových zón, jež stát Hyundai na Ostravsku nabízí, vyčlenil dříve. Celkově by měl stát na výkup pozemků a jejich technické vybavení pro korejskou firmu a její dodavatele do roku 2008 dát přes 1,7 miliardy korun.

Jen výkup pozemků pro nový závod, který je třeba zvládnout do konce roku, přijde na nejméně 300 milionů. K nim je třeba přičíst dalších 400 milionů korun, jež rodinám v okolí budoucí automobilky nabídl z vlastní kasy Moravskoslezský kraj.

Stát pak zaplatí i infrastrukturu pro nový závod: přívod elektřiny, plynu, vody, příjezdové cesty. Další stamiliony spolkne stavba silnic a železnic, jež Korejci k nové továrně chtějí přivést.

Jde nejen o napojení automobilky na dopravní síť a obchvaty okolních obcí, ale také o výstavbu rychlostní silnice na československou hranici. Korejci požadují lepší spojení mezi novou automobilkou a Žilinou, kde roste jejich další závod a kam míří řada subdodavatelských firem.

Hyundai má své rozhodnutí o investici za více než miliardu eur sdělit do konce listopadu.

S přípravou pozemků celý záměr stojí a padá. Nestihne-li Česko připravit vhodnou lokalitu včas, získá prestižní investici nakonec zřejmě Polsko. Budou-li však Korejci s podmínkami spokojeni, vybudují v zemi nejen montážní závod s kapacitou kolem 300 tisíc aut ročně, ale i novou motorárnu. V takovém případě půjde o zatím rekordní zahraniční investici.

"Projekt by měl vytvořit až tři tisíce přímých pracovních míst a další místa u dodavatelů zboží a služeb, tedy 7 až 9 tisíc nepřímých pracovních míst," píše se v důvodové zprávě, která provází návrh na uvolnění peněz ze státního rozpočtu.

Přínosy investice vynaložené náklady jednoznačně převýší, shodují se představitelé Moravskoslezského kraje. Region v posledním roce získal několik menších nových investic a už se to projevilo na poklesu nezaměstnanosti.

"Náklady na jednoho nezaměstnaného přijdou na 200 tisíc korun za rok, takže podpora investice ze strany státu se vyplatí," říká náměstek hejtmana Pavel Drobil.