Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe | foto: Profimedia.cz

Nošovičtí souhlasili s výměnou pozemků pro Hyundai

  • 8
Jednání mezi nošovickými zemědělci a vedením Moravskoslezského kraje přinesla po několika neúspěších první výsledky. Zemědělci hospodařící v zóně, o kterou se zajímá automobilka Hyundai, jsou ochotni pozemky vyměnit za jiné mimo areál.

"Od zemědělců jsme převzali konkrétní požadavky na pozemky. Z naší nabídky si vybrali dvě lokality. Polnosti jsou v blízkosti těch, na nichž družstvo podniká," uvedl náměstek hejtmana Pavel Drobil.

Předseda nošovického družstva Josef Vícha potvrdil, že družstvo je ochotno převzít náhradní pozemky. "Ovšem jenom za předpokladu, že od kraje dostaneme ještě finanční kompenzace," řekl Vícha.

A za co konkrétně zemědělci peníze požadují? "Odchod z dosud obhospodařovaných polí pro nás bude znamenat nákup mechanizace pro odvoz výpěstků. Dále požadujeme kompenzaci za to, že odcházíme na méně úrodnou půdu a stěhovali bychom se do vzdálenější lokality."

Zástupci kraje i nošovičtí zemědělci zatím nechtějí prozradit, o jak vysoké částce coby kompenzaci za odchod ze zelných polí uvnitř zóny se jedná. "Snad můžu alespoň prozradit, že jde řádově o desetimiliony," řekl Josef Vícha.

"Požadavky zemědělců budou nyní posuzovat odborníci, předpokládáme, že do konce listopadu budou jednání ukončena a celý areál průmyslové zóny bude ve vlastnictví kraje," uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

V Nošovicích a Nižních Lhotách teď lidé diskutují o nabídce hejtmana Evžena Tošenovského. Ten slíbil všem domácnostem v obou obcích sto tisíc korun, pokud se zde začne stavět továrna Hyundai. - více zde

Zatímco někteří lidé peníze předem odmítají s tím, že se nenechají koupit, pro jiné je částka i stavba továrny příslibem do budoucna. "Nevíme o tom, že už by některý kraj dělal podobnou přesvědčovací akci," uvedl Tomáš Grombíř z CzechInvestu.