Prezident přijal rezignaci předsedy ČSÚ

- Prezident Václav Havel přijal rezignaci předsedy Českého statistického úřadu (ČSÚ) Edvarda Outraty. V čele úřadu by ho po dohodě s vládou měla od poloviny září nahradit výzkumná pracovnice Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky Marie Bohatá.
Na dnešní tiskové konferenci to řekl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.

"Prezident poděkoval Outratovi za práci, kterou vykonával v čele úřadu od roku 1993 a zejména ocenil, že úřadu vybojoval velikou nezávislost," dodal Špaček.

Outrata si cení, že ČSÚ získal pod jeho vedením mezinárodní renomé a že se stal nezávislým, i když, jak poznamenal, se nikdy od žádné české vlády nesetkal s nátlakem na jeho nestrannost.

"Podle dohody s místopředsedou vlády Pavlem Mertlíkem nastal ten správný okamžik k odchodu předsedy z ČSÚ," uvedl Outrata. "Po výměně vlády už uplynula dost dlouhá doba, aby to nebylo viděno jako politická věc," řekl s tím, že změna není vedena snahou o nesprávné ovlivňování úřadu.

"Primární úkol byl splněn... Co já jsem úřadu dal, je sebevědomí na mezinárodním fóru a představa, jak se takový úřad vede," uvedl dále Outrata. Nicméně připustil, že po odborné stránce lze na ČSÚ nalézt kvalitnější lidi, než je on.

"Dnes už tyto moje přednosti blednou a je načase, aby to zkusil někdo jiný," řekl Outrata s tím, že jeho nástupkyně byla dobře vybrána a nezávislost ČSÚ je volbou i nadále zaručena.

Odvolání Edvarda Outraty z jeho funkce navrhla vláda prezidentovi republiky 28. července. Do čela ČSÚ byl Outrata jmenován 28. května 1993. Své působení v čele ČSÚ i práci celého úřadu hodnotí převážně kladně. Zásluhy si přičítá zejména v oblasti zvýšení mezinárodní prestiže ČSÚ.