ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Pražská plynárenská umožní klientům v režimu DPI úpravu záloh

  • 0
Klienti padlých energetických dodavatelů, kteří se v režimu poslední instance ocitli u Pražské plynárenské, budou moci v případě nouze požádat o individuální úpravu záloh. Společnost však zároveň upozornila, že by se tím rozhodně neměl prodlužovat čas, který v tzv. režimu DPI zákazníci stráví.

„Pražská plynárenská je připravena v případech, kdy se někteří odběratelé zemního plynu aktuálně setrvávající v režimu dodavatele poslední instance dostanou v rámci souvisejících plateb do neúnosných finančních problémů, řešit jejich situaci individuálně na základě jednotlivých žádostí. To se týká i případného snížení výše záloh u těch odběratelů, kteří o uvedené budou mít sami zájem, protože nepředpokládáme, že by tento krok vyhovoval každému,“ uvedla firma v tiskové zprávě. 

Pro žádosti o úpravu záloh zřídila Pražská plynárenská emailovou adresu  reklamaceweb@ppas.cz.

Snižování záloh však sice může krátkodobě klientům ve finanční tísni získat čas, dlouhodobě však problém nevyřeší. Proto odborníci i samotní dodavatelé poslední instance upozorňují odběratele, aby si co nejrychleji našli vybrali standardní tarif a přešli na klasické dodávky.

V závěru roku se navíc do záloh a cen promítnou dvě státem připravená opatření. Zálohy v režimu DPI budou v listopadu sníženy o padesát procent a v prosinci o čtyřicet.

Vláda navíc rozhodla o vynulování daně z přidané hodnoty na elektřinu a plyn pro listopad a prosinec. Pro energie nyní platí sazba 21 procent.

A právě kvůli odpuštěné DPH Pražská plynárenská nedoporučuje odběratelům odkládat či neprovádět úhradu předepsaných zálohových plateb nebo je snižovat.

„Připraví se tím o výhodu z dočasně prominuté DPH a v konečném efektu tím situaci nijak nevyřeší, ale naopak spíše zkomplikují. V případě nedostatečných zálohových plateb, reálně nepokrývajících spotřebu plynu v režimu DPI, lze totiž následně očekávat vysoký nedoplatek v konečném vyúčtování. Tento nedoplatek bude navíc navýšen o již výše zmíněné DPH, které by odběratelé při včasné a úplné úhradě záloh platit nemuseli,“ varuje firma.


Témata: platba