víno

víno - víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Přátelé vína propagují v Praze moravské vinaře

  • 3
Pražský Spolek přátel vína připravil cyklus výstav, které představí významné vinařské obce a jejich vinaře. První z nich se konala ve sklepě Lustermanského domu na pražské Malé straně a představily se na ní produkty z okolí Přítlucké hory, tedy obcí Rakvice, Přítluky a Zaječí.

"Chceme lidem na jednom místě představit typické produkty špičkových vinařů dané obce či mikroregionu, což je jinak možné právě jen při osobní návštěvě příslušného teritoria," vysvětluje Jiří Horešovský ze Spolku přátel vína.

Konkrétně se na výstavě prezentovalo dvacet výrobců vína, kteří přivezli přes padesát vzorků své produkce. Byla mezi nimi vína například od Miloše Michlovského či  Bronislava Vajbara. Všechna vína pocházela z ročníků 2002 – 2004.

"Kolem  Příltucké hory (mimochodem, hora je vysoká 292 metrů – pozn. aut.) se na vinohradech pěstují z bílých odrůd zejména veltlínské zelené a vlašský ryzlink, z modrých pak modrý portugal svatovavřinecké, frankovka a v poslední době přibývá i hlav zweigeltrebe," seznámil návštěvníky výstavy s nejdůležitějšími fakty další místní vinař Vladimír Šabata.

Další výstavy představí vína a vinaře například z Němčiček a Pavlova.