Řepka olejná slouží k výrobě biopaliv. Poslanci schválili novelu, která má zabránit daňovým únikům při jejich výrobě.

Řepka olejná slouží k výrobě biopaliv. Poslanci schválili novelu, která má zabránit daňovým únikům při jejich výrobě. | foto: Profimedia.cz

Poslanci změnili zákon, jenž má omezit daňové úniky u biopaliv

  • 15
Zákonodárci zvedli ve Sněmovně ruku pro změnu norem, které mají zabránit daňovým únikům při výrobě biopaliv. K těm může docházet hlavně při přimíchávání biolihu do pohonných hmot. Novela zákona o spotřebních daních nyní míří do Senátu. Pokud ji podepíše prezident, mohla by začít platit k 1. březnu.

Nová norma například snižuje sazbu spotřební daně na takzvanou směsnou naftu, tedy takovou, která obsahuje nejméně 31 procent biosložky. Toto zvýhodnění podle důvodové zprávy potvrdila Evropská komise a platit může až do 30. června 2010.

Biolíh se do benzinu přimíchává od letošního 1. ledna. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve opakovaně zdůraznil, že bez přijetí odpovídajících opatření v zákonech hrozí mimořádné daňové úniky. (více zde) Právě těm má přijatý zákon zabránit.

Kontroloři musí zatím využívat současné normy
Podle poslance Michala Doktora (ODS) riziko úniků vzniklo kvůli tomu, že se Sněmovna loni dohodla na dřívějším přimíchávání biosložek do pohonných hmot. "Ministerstvo financí tím pádem stálo v situaci, kdy bylo nutné zpřísnit některá kritéria tak, aby nedocházelo k daňovým únikům," řekl Doktor.

Do začátku března, kdy by podle Doktora mohla začít nová pravidla platit, by si ministerstvo financí mělo při kontrolách vystačit například se zněním zákona o správě daní a poplatků. "Ale je to takový ten příliš těžkopádný výklad; nicméně po dobu toho jednoho, maximálně dvou měsíců zcela postačující, nepostačující však pro celou praxi," domnívá se poslanec.

Poslanci naproti tomu odmítli zvednout ruku pro osvobození pohonných hmot pro vodní dopravu od spotřební daně nebo rychlejší navyšování podílu biosložek v pohonných hmotách, o které usilovali jejich výrobci. - více zde

,