Osud rozpočtu visí na miliardě pro školy.

Osud rozpočtu visí na miliardě pro školy. | foto: MF DNES

Poslanci začali porcovat rozpočet, miliardy létají

  • 82
Poslanci se pustili do "porcování medvěda" rozdělování peněz ze státního rozpočtu na příští rok. Nezařazení poslanci Melčák a Pohanka chtějí například vybojovat miliardu korun na platy učitelů. Právě na této miliardě bude asi ležet osud celého rozpočtu. Pokud ji poslanci schválí, rozpočet asi projde.
Státní rozpočet na rok 1919GRAFIKA
Jak se schvaluje rozpočet

Ani ministr financí Miroslav Kalousek ale zatím nedokáže odhadnout, zda poslanci miliardu školám přiklepnou.

K porcování medvěda se přidali i komunisté. Ti chtějí navýšit důchody o 8,5 miliardy korun. Lednový růst penzí o 346 korun je podle nich nedostatečný, a to především kvůli zdražování potravin nebo zavedení plateb u lékařů.

Medvěd je na porcování připraven už týden
O tom, jak rozporcovat státní peníze, už minulý týden jednal rozpočtový výbor Sněmovny. (více zde)  Návrhy, které projdou výborem, mají velkou šanci na přijetí poslanců.

Členové výboru odvedli podle ministra Kalouska dobrou práci, protože na porcování vymezili pouze dvě miliardy korun. V minulosti tato částka dosahovala až šesti miliard.

"Nejsem naivní, abych se domníval, že se poslanci tohoto práva zbaví, dokud jim to zákon umožní," řekl správce státní kasy.

"Musím respektovat, že Sněmovna je suverénní orgán a já jen mohu na poslance apelovat, aby byli zdrženliví," dodal ministr, který se zasazoval o to, aby na poslanecké pomníčky šlo co nejméně peněz. - více zde

Ne všichni zákonodárci však s požadovanou střídmostí souhlasí. "Parlamenty existují proto, aby rozdělovaly peníze," prohlásil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Poslanci se snažili poslat peníze do regionů zejména opravu komunikací, chodníků, sportovišť škol,  ale třeba také kostela. Rozpočtový výbor minulý týden schválil "pomníčky" ve výši zmiňovaných dvou miliard korun. Konečné slovo ale budou mít příští týden poslanci.

, , ,