Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Dan Materna, MAFRA

Poslanci podpořili úpravu daní pro příští rok, boj o ně ale nekončí

  • 166
Poslanci v prvním čtení podpořili vládní návrh, aby daň z příjmů zaměstnanců příští rok zůstala na 15 procentech. Výměnou za to by mělo klesnout sociální pojištění o 1,5 procenta. Osud novely je ale nejistý. Rebelové kolem poslance ODS Vlastimila Tlustého v něm požadují zásadní změny.

Novela, kterou předložil ministr financí Miroslav Kalousek, upravuje změny přijaté původně jako součást takzvaného reformního batohu.

Pokud by zůstala v platnosti původní verze, klesla by od příštího roku sazba daně z příjmu fyzických osob ze současných 15 na 12,5 procenta. Zároveň by se ale snížily slevy na dani pro poplatníka, manželku (manžela) bez příjmů a sleva na děti.

Křištálová lupa Na tom by podle ministra financí vydělali především lidé s vyššími příjmy, naopak skupiny s nižšími, ale i středními příjmy by nepocítily nic. Naopak by jim hrozilo, že příští rok odvedou státu více než letos.

Navrhovaná novela proto počítá s tím, že ponechá sazbu na 15 %, klesnou ale odvody pojistného na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, a to o 1,5 procentního bodu.

"To se dotkne plošně všech příjmových skupin," zdůvodnil návrh Kalousek. Tato varianta je podle něj i rozpočtově citlivá, návrh státního rozpočtu pro rok 2009 s ní počítá a neohrozí ani hospodaření krajů.

Proti novele brojí rebelové z ODS
Prosazení novely ale nebude snadné. Sociální demokraté návrh nepodpoří a nelíbí se ani rebelům z ODS kolem Vlastimila Tlustého.

"Vláda by se měla omluvit, že předložila do Sněmovny nepromyšlené návrhy," kritizoval počínání kabinetu stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Předloha podle něj zakládá příští deficit systému nemocenského pojištění. "Za toto snížení lidé dostanou horší zabezpečení v nemoci a nezaměstnanosti," sdělil poslancům.

. SPOČÍTEJTE SI

jakou úsporu by vám přinesl vládní návrh - KALKULAČKA ZDE

Trojice poslanců zvolených za ODS - Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel - chce novelu v dalších čteních upravovat pozměňovacími návrhy. Pokud neprojdou, při závěrečném hlasování budou proti.

To dnes Tlustý ve Sněmovně zopakoval. Novelu v této podobě prý nepodpoří. "Naopak, bude-li ve finální podobě návrhu zachována sazba 12,5 procenta, mačkám zelené tlačítko," uvedl s tím, že pro tuto variantu by hlasoval. Je prý připraven jednat i o úplně nové podobě návrhu.

"Před rokem jsme se dohodli na změnách, se kterými jsem se ztotožnil. Současné řešení, které prosazuje vláda, jde úplně jiným směrem a je pro mě nepřijatelné. Podpořím ho jen v prvním čtení, protože věřím, že ve druhém se prostřednictvím pozměňovacích návrhů dá zvrátit," řekl MF DNES Raninec.

,