Ztracené peníze se vracejí do České republiky.

Ztracené peníze se vracejí do České republiky. | foto: Profimedia.cz

Policie obvinila muže v kauze ztracené půlmiliardy z ČKA

  • 5
Protikorupční policie má jasno v tom, kdo připravil dceřinou společnost České konsolidační agentury, firmu Galileo Real, o půl miliardy korun. Za ztrátu peněz stíhá dvaatřicetiletého muže. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až osm let vězení.

Podle policie byl tento muž oprávněn jednat za společnost Galileo. V roce 2004 až 2005 prý realizoval převody peněz z majetku společnosti na účet švýcarské UBS. Již dříve se ukázalo, že tímto mužem je manažer Galilea Jan Šik. Prý plánoval, že se peníze ve Švýcarsku zhodnotí a pak se zase vrátí zpátky.

Jenže když agentura začala v květnu 2006 po penězích v UBS pátrat, zjistila, že zmizely - banka je mezitím převedla na účty soukromých osob, které neměly žádný vztah ani ke Galileu, ani k ČKA.

Policie případ nechtěla řešit
Policie se však případem dlouho nechtěla zabývat. "Vedení tehdy dalo podnět na policii. Ta ale řekla, že případ neřeší. První odezva byla, že to není trestný čin, že není, za co by ho stíhali," uvedl bývalý zaměstnanec ČKA, který si nepřál být jmenován.

Vedení prý poté muselo kontaktovat přímo ministerstvo, aby se případem zabývalo. Teprve po několika měsících začalo vyšetřování.  

ČKA nakonec švýcarskou banku zažalovala. Podle konsolidační agentury se částka podle příslušných švýcarských předpisů neměla dostat mimo kontrolu svého majitele, společnosti Galileo. ČKA tvrdí, že neměla ani potřebnou dokumentaci pro otevření účtu.

Část peněz se vrátila zpět
"Banka měla správně požádat o doplnění chybějících dokumentů, a pokud by k tomu nedošlo ve lhůtě 90 dnů, peníze vrátit na český účet, odkud přišly," uvedl před dvěma lety generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Místo toho se UBS podle Čápa zachovala naprosto nepochopitelně. Peníze na příkaz jednoho ze svých zaměstnanců totiž převedla na účet třetí osoby, kontroverzního českého podnikatele Luboše Skořepy. Ten půlmiliardu použil jako zástavu za úvěry, které si u banky vzal, dluhy nikdy nesplatil, a tak si banka vzala zástavu.

Ředitel ČKA už v prosinci potvrdil, že ztracené peníze míří zpátky do České republiky. "Nyní jich má ministerstvo financí zpět zhruba 80 procent, zbytek je vymáhán po lidech, kteří škodu způsobili," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.