IPB

IPB | foto: www.ct24.cz

Policie obvinila bývalé šéfy Nomury

  • 5
Podle informací MF DNES zahájila protikorupční policie trestní stíhání někdejšího šéfa Nomury Europe Randalla Dillarda a jeho spolupracovníka Davida Thirska. Obvinění souvisí s působením Nomury v padlé Investiční a poštovní bance. Oběma aktérům hrozí až 12 let vězení.

Oba bývalí manažeři jsou obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku kvůli operaci České pivo.

Dillard, jenž dnes vede vlastní investiční společnost, si obvinění převzal v pondělí v Londýně.
"To obvinění je trest za to, že jsem svědčil v arbitrážích na straně Nomury," řekl Randall Dillard.

"Jsem obviněn z něčeho, co nikde jinde v západní Evropě není trestné. Nikdy jsem nechtěl být ve válce s Českou republikou, jsem z toho smutný," dodal Dillard.

Policejní obvinění Dillarda a Thirska se časově shoduje se závěrem slyšení arbitráže, které se konalo toto pondělí v Paříži.

V této arbitráži žádá Česko od Nomury odškodné až 262 miliard korun za to, jak se japonská banka chovala coby investor v IPB (více zde). Český stát ale údajně nárok snížil na 111 miliard.

Právě operace České pivo je podle českých právníků hlavním důkazem o tom, že se Nomura chovala jako špatný investor a banku poškozovala.

V kauze České pivo jde o prodej Plzeňského Prazdroje, který vlastnila IPB a skupina firem kolem ní, japonské Nomuře. Ta pivovar spojila s Radegastem a celou skupinu prodala za 24 miliard jihoafrickému SABMiller. Podle policie byla tato transakce pro IPB nevýhodná a pro Nomuru znamenala neoprávněný majetkový prospěch ve výši více než sedm miliard.

Dillarda s Thirskem se zastala i Nomura. "Za svými bývalými zaměstnanci stojíme a věříme, že budou zproštěni viny," řekl mediální zástupce Nomury v Česku Jiří Hrabovský. "Je to další příklad toho, jak Česko zneužívá trestní orgány k zastrašování. To Nomura odsuzuje," dodal Hrabovský.

Oba manažeři nejsou jedinými, koho policie popotahuje kvůli Českému pivu. Podobně znějící obvinění má na stole i bývalý klíčový muž IPB Libor Procházka a další tři lidé, kteří v minulosti seděli v řídících orgánech IPB a dalších společností.

Jde o podnikatele Milana Musila, Ivana Matějovského a Michala Kurděje.

Kvůli konci IPB již padly desítky trestních oznámení. Ani šest let po krachu banky však nebyl nikdo za nic odsouzen.

Český stát a Nomura spolu v současné době vedou dvě mezinárodní arbitráže. V první, londýnské, Nomura letos na jaře již částečně vyhrála. Arbitři konstatovali, že stát japonskou banku diskriminoval, když IPB na rozdíl od ostatních státních bank finančně nepomohl.Nyní arbitři rozhodují o tom, zda za to Nomuře náleží nějaké odškodné. Banka žádá až 40 miliard korun, výsledek bude znám nejdříve v roce 2008. - více zde