Přibyl skončil z rozhodnutí soudu ve vazbě. (ilustrační snímek)

Přibyl skončil z rozhodnutí soudu ve vazbě. (ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Obviněnému šéfovi IT Lesů ČR Přibylovi hrozí za pletichy až osm let

  • 2
Policie obvinila bývalého šéfa odboru informačních technologií Lesů ČR Jana Přibyla. Za pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě mu hrozí až osmiletý trest. Soud rozhodl o tom, že Přibyl po zadržení skončil ve vazbě.

Policie Jana Přibyla obvinila 11.prosince, den po zadržení, ale informavala o tom až nyní. "Trestní stíhání souvisí s veřejnými zakázkami vypisovanými a uzavíranými státním podnikem Lesy České republiky," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Na případ podezřelých IT zakázky upozornil Finančně analytický útvar ministerstva financí, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz.

Největší zakázky v celkovém objemu přes jednu miliardu korun získaly firmy Dynn dl sea Time Import. Peníze byly vyplaceny v letech 2009 až 2012. "Cifršpioni" ministerstva financí upozornili, že z IT zakázek bylo vyvedeno přes švýcarské účty několika londýnských offshorových společností 340 milionů korun, uvedl Týden.cz.

Z ciziny se pak 240 milionů dostalo zpět do Česka, kde peníze v hotovosti podle deníku E15 vybrali čtyři podnikatelé z vítězných firem. Jeden z nich - lobbista Jiří Hart - má přitom velmi blízko k ČSSD. Další dispoziční práva k švýcarským účtům měli podle E15 i podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.