Podnikatel Andrej Babiš

Podnikatel Andrej Babiš. | foto: ČTK

Poláci si stěžují: Šidíte nás s Unipetrolem

  • 37
V Polsku se otevírá skandál, který může zvrátit osud české petrochemické skupiny Unipetrol a zpochybnit její dlouho chystanou privatizaci. Noví polští majitelé Unipetrolu se cítí jako oběti zákulisních dohod českých politiků a podnikatele Andreje Babiše.

ČTĚTE TAKÉ:
Rzeczpospolita: Prodej Unipetrolu šetří prokuratura

Uvažují o tom, zda se vůbec s Babišem o část Unipetrolu podělí, jak bylo původně dohodnuto.

Tím jednak zpochybňují čisté úmysly sociálnědemokratických vlád při prodeji Unipetrolu, jednak hrozí zhatit Babišovi léta připravovaný a skoro hotový projekt dobudovat velké chemické impérium.

Polská prokuratura tento týden začala celou transakci prošetřovat.

Babiš to zařídí
Polský PKN Orlen, který loni v dubnu získal Unipetrol od Grossovy vlády, se předem dohodl s Babišovou skupinou Agrofert, že jí část Unipetrolu odprodá. Pak se ale v PKN změnilo vedení a novým šéfům se teď do obchodu s Agrofertem nechce.

Podle polského deníku Rzeczpospolita mu mají přenechat podíly ve firmách Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Agrobohemie a Aliachem.

Dostanou však méně peněz, než na kolik tyto důležité součásti české chemie cení společnost CSFB, poradce PKN. Podle původních smluv mají nárok zhruba na tři miliardy korun, ale poradci teď vyčíslili cenu podílů zhruba třikrát výš.

Rzeczpospolita z toho vyvozuje, že tato sleva měla být pro Babiše odměnou za to, že v Česku celou privatizaci zařídí. Poláci v privatizaci vyhráli a za 63 procent Unipetrolu zaplatili třináct miliard korun.

Ještě si to rozmyslíme
Nyní polští manažeři začali trousit informace o tom, že by z obchodu s Babišem a Agrofertem mohli vycouvat, podíly v českých chemických firmách si nechat a raději zaplatit smluvenou pokutu. Ta činí necelé dvě miliardy korun, takže podle svých propočtů by Poláci pořád ušetřili.

Polákům dávají za pravdu i menší akcionáři Unipetrolu, třeba česká společnost Atlantik FT. "Zvažujeme všechny možnosti," řekl člen dozorčí rady PKN Jacek Bartkiewicz agentuře Dow Jones.

"Vidím prostor pro jednání s Agrofertem. Vybereme si takové řešení, které bude nejvýhodnější pro naše akcionáře," dodal.

Andrej Babiš v úterý nezvedal telefon, ale jeho Agrofert v písemném vyjádření odsuzuje zprávy z Polska jako "vážnou kampaň" vyvolanou politickými spory v Polsku.

Babiš o část Unipetrolu usiluje už od konce 90. let. Hodí se mu do impéria Agrofert, aby propojil řetězec firem, jejichž podnikání na sebe navazuje.

V roce 2001 vyhrál první soutěž o Unipetrol. Zemanova vláda ho vybrala, přestože nabízel o dvě miliardy korun méně než britský uchazeč Rotch. Babiš pak nezaplatil a z první privatizace Unipetrolu sešlo. Přesto se nyní vrátil do hry spolu s Poláky.