Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Podle antimonopolního úřadu Rathovy nemocnice chybují. Neměly rušit soutěž

  • 49
Výběrové řízení za více než 40 milionů korun na telekomunikační zařízení a služby pěti středočeských nemocnic provázejí vážné pochyby o jeho regulérnosti. Na podnět jednoho ze dvou uchazečů tak zasáhl antimonopolní úřad. A dal za pravdu firmě GTS Novera, která si u něj na postup zdravotních zařízení stěžovala.

Tomáš Pfeffer, ředitel GTS Novera pro veřejný sektor, uvádí, že zadavatel zrušil výběrové řízení neprávem potom, co výběrová komise doporučila vyloučit nabídku jeho firmy pro formální chyby. Ve hře by tak zůstala jen společnost Telefónica O2, jejíž nabídka byla nepatrně vyšší – 42,5 milionu korun oproti 41,8 milionu korun.

Pfeffer však předkládá důkazy o tom, že jejich nabídka všechny vytýkané náležitosti měla. Tvrdí, že za zrušením výběrového řízení mohlo stát to, že si někdo hrozící neoprávněné vyloučení GTS uvědomil, a proto raději "shodil" celou soutěž. "Naše vyloučení by totiž nikdy nemohli obhájit, stejně jako celé zrušení," dodal.

Telefony pro lékaře

Vítěz výběrového řízení měl dodat jednotnou telekomunikační infrastrukturu pro pět nemocnic Středočeského kraje (Příbram, Kolín, Kladno, Mladá Boleslav, Benešov) a pro krajské Územní středisko záchranné služby.

Soutěžícími byly Telefónica O2 s nabídkou 42,5 milionu a GTS Novera s T-Mobile nabízející projekt za 41,8 milionu.

Zadavatel druhé konsorcium vyloučil pro formální nedostatky v nabídce. Pak soutěž zrušil úplně.

Konsorcium tvrdí, že k vyloučení a zrušení soutěže neměly nemocnice právo.

Jenže ani na to neměl podle zatím nepravomocného verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nárok. Jako důvod pro zrušení soutěže totiž zdravotníci spadající pod hejtmana Davida Ratha (ČSSD) uvedli, že se v jejím průběhu změnily technické podmínky a rozsah požadovaných služeb. Co to však konkrétně znamená, nedokázali podle rozhodnutí ÚOHS dostatečně vysvětlit.

Na konci května se ekonomický náměstek nemocnic Jaroslav Pokorný nechtěl k případu vyjadřovat s tím, že celou věc rozhodne Antimonopolní úřad.

Ani nyní však není o mnoho sdílnější. "Nejprve zadavatel pečlivě prozkoumá odůvodnění verdiktu a teprve poté bude rozhodnuto, zda se zadavatel bude odvolávat, nebo zda dle výše uvedeného verdiktu bude pokračovat dále ve výběrovém řízení," uvedl v e-mailovém stanovisku náměstek. Na odvolání mají nemocnice čas zhruba do poloviny srpna.

Pokud k němu nedojde, celá soutěž bude muset pokračovat. "Vzhledem k tomu, že jediným kritériem byla nabízená cena, doufám, že jako vítězové budeme vybráni nakonec my," věří si Pfeffer.

Vyloučení účastníků tendrů kvůli formálním chybám v jejich nabídkách se někdy ve státní správě zneužívá, když je třeba "přihrát" vítězství konkrétní firmě. Velmi často však uchazeči o zakázky skutečně kvůli vlastní nedbalosti na nějaký důležitý bod, jejž zadavatel v nabídce vyžaduje, zapomenou. Pak je jejich vyloučení oprávněné.