Nezaměstnanost - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Počet nezaměstnaných klesl v červnu o pět tisíc

  • 8
Nezaměstnanost v tuzemsku se v červnu téměř nezměnila - zůstala na 8,6 procentech. Nejhorší situace je na Mostecku a Karvinsku, kde hledá práci každý pátý práceschopný. Naopak nejlépe si vede Praha, Mladoboleslavsko a Českobudějovicko, kde se míra nezaměstnanosti drží pod pěti procenty.

Úřady práce na konci června evidovaly celkem 489 744 nezaměstnaných, což je o 4 832 méně než v květnu.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí připadá na jedno volné pracovní místo 8,6 uchazečů. "To je nejlepší výsledek od listopadu 2001. Tento poměr se bude nadále zlepšovat," komentuje Markéta Šichtařová z Next Finance.

Podle ní ale příznivý vývoj na trhu práce není výsledkem současné vládní politiky. Podniky v předchozích letech totiž propouštěly, zefektivňovaly výrobu a i s menším počtem pracovníků dokázaly být produktivnější.

"Restrukturalizace skončila. Aby mohly nyní podniky vyrábět více, musí již opět najímat nové zaměstnance," vysvětluje Šichtařová.

Česko se se svými 8,6 procenty drží mírně pod průměrem Evropské unie. Nejlepší výsledky má Irsko, kde zaměstnání shání každý pětadvacátý. O druhé a třetí místo se dělí Rakousko a Kypr se 4,4 procenty. Naopak největší problémy s hledáním práce mají Poláci se 17,8 procenty, Slováci s 15,4 procenty a Finové s deseti procenty nezaměstnaných.