(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Prazdroj se pochlubil rekordními prodeji, dařilo se mu hlavně v zahraničí

  • 23
V Česku i cizině prodal Plzeňský Prazdroj rekordních více než jedenáct milionů hektolitrů piva. To je meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent.

Před rokem převzala Plzeňský Prazdroj japonská skupina Asahi, která vyrábí pivo, lihoviny, nealkoholické nápoje a potraviny a která působí ve více než sto zemích.

Prodeje v České republice skupina zveřejnila už koncem března. Činily sedm milionů hektolitrů piva, meziročně o necelé procento víc. Nyní se pochlubila také odbytem v zahraničí.

„Dařilo se jak samotnému vývozu, který se zvýšil o šest procent na více než jeden a půl milionu hektolitrů, tak licenční výrobě. Ta vzrostla o téměř třináct procent na 2,6 milionu hektolitrů,“ uvedla mluvčí.

Rekord zaznamenal v loňském roce prémiový ležák Pilsner Urquell, jehož export přesáhl milion hektolitrů; o rok dříve to bylo 970 tisíc. V České republice i v zahraničí prodal loni pivovar dva a půl milionu hektolitrů plzeňského ležáku.

,