Cena zemního plynu pro domácnosti klesla letos už k 1. říjnu.

Cena zemního plynu pro domácnosti klesla letos už k 1. říjnu. | foto: Reuters

Plyn od ledna nejspíše opět zlevní

Odběratelé plynu by mohli od nového roku platit za zemní plyn méně. Cena této komodity je závislá na vývoji ceny ropy, která v posledních týdnech klesá. Pokud se trend na světových ropných trzích nezmění, ceny zemního plynu se podle odborníků dokonce sníží.

Cena zemního plynu pro domácnosti klesla již od 1. října v průměru o 5,5 procenta.

"Plyn by lidem od ledna určitě neměl zdražit. Otázkou je, co přijde po nástupu zimy a čerpání zásob," uvedl generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl. Nízké ceny se podle něj udrží po celou topnou sezonu.

Zdražení nepředpokládá ani místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Zároveň dodal, že ERÚ nepatrně zvedne poplatky za distribuci a přepravu. "Tyto složky ale tvoří asi jen 20 procent konečné ceny plynu," uvedl Němeček.

ERÚ určuje nové ceny plynu každé tři měsíce. Od 1. dubna ale dojde k důležité změně na tuzemském trhu s plynem. Stejně jako trh s elektřinou bude trh s plynem zcela liberalizován a to povede podle odborníků spíše ke zdražování.

"Liberalizace sama od sebe plyn nezlevní, s tím jsme se setkali již při prvním pokusu o otevření tuzemského trhu," míní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Podle něj jsou důvodem především nepřekonatelné bariéry vstupu firem na tento trh, jako jsou mimořádně vysoké vstupní náklady a silná pozice RWE Transgas.

,