ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Raiffeisenbank stopne platby do Ruska i Běloruska, následuje Monetu

  • 11
Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 přes ní neodešlou peníze do Ruska ani Běloruska. Už na konci prosince přišla se stejným krokem Moneta. Příchozí platby bude možné přijímat v případě, že nebudou v rozporu s platnými sankčními předpisy a sankční politikou banky.

Doposud banka platby zadané do Ruska nebo Běloruska monitorovala a posuzovala jejich soulad s platnými sankčními předpisy. Vzhledem k vývoji situace na Ukrajině a po dalších zpřísňujících opatřeních se ale rozhodla platby zcela zastavit.

KOMENTÁŘ: Lukašenko a Putinova past. Výhledy Běloruska nejsou moc dobré

„Členové vedení i zaměstnanci Raiffeisenbank ruskou agresi opakovaně odsoudili a od začátku války stojí na straně Ukrajiny, což prokazují finanční, materiální i morální podporou ukrajinských uprchlíků nejen v České republice. Samozřejmostí je pro banku také uplatňování všech relevantních mezinárodních sankcí,“ stojí v tiskovém prohlášení banky.

Raiffeisenbank podobně jako v prosinci Moneta dále argumentuje tím, že u plateb do uvedených zemí nedokáže ovlivnit případné další přeposlání peněz sankcionovaným osobám nebo jejich využití pro sankcionovaný účel. Proto je raději zakáže.

Nad rámec legislativních povinností uplatňuje Raiffeisenbank platební embargo již delší dobu i na další země, jakými jsou například Írán, Afghánistán, Súdán nebo Sýrie. Po vypuknutí válečného konfliktu a následné anexe části východoukrajinského území platí zákaz příchozích a odchozích plateb také pro anektované území Krymu, Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu.