Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hospoda je lepší než Facebook. Obzvlášť na vesnici, říká „trenér“ výčepních

  1:00
„Hospoda je nejdůležitější sociální síť, Facebook je hned po ní,“ tvrdí Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Jeho hlavní náplní práce je kontrola restaurací a příprava tréninků jednotlivých výčepních. Čím dál víc totiž podle něj platí, že „sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá“.

Výčepního může podle Berky dělat kdokoliv, kdo má o práci zájem a oplývá láskou k pivu. „Čepování je poslání, je to o tom dělat lidem radost,“ říká sládek.

U samotné práce za výčepem je nejdůležitější čistota, která současně bývá v českých hospodách nejčastějším kamenem úrazu. „Vůbec největší a nejčastější chyba je, když lidé špatně myjí sklenice,“ vysvětluje Berka.

Kvalitní výčepní se totiž musí postarat o to, aby měl všechno řádně připravené, to znamená mít nejen čistý výčep, ale i čisté trubky a správně nachlazený sud nebo tank. Teplota je důležitým faktorem i u samotného půllitru. „V nejlepších hospodách jsou chladicí vany naplněné vodou, do kterých výčepní odkládá dokonale umytou sklenici,“ uvádí Berka.

Ta pak po vytažení jednak není suchá a pivní pěna tak může po ní kreslit svou typickou „krajku“, a také má sklenice stejnou teplotu jako pivo, které do ní putuje. Čerstvě načepované pivo tak neutrpí teplotní „šok“. Jakmile je totiž mezi sklenicí a pivem teplotní rozdíl, tak se u skla začnou dělat bubliny oxidu uhličitého.

Správná teplota piva je podle Berky přibližně šest až sedm stupňů, přičemž v létě může klesnout i níž. „Kdyby byla teplota moc nízká, tak si zákazník nevychutná všechny aromata a vůně, když je naopak příliš vysoká, už se nejedná o osvěžující nápoj,“ vysvětluje Berka.

Neméně důležité je i to, aby jak načepované, tak naservírované lahvové pivo mělo správnou pěnu. V tom tkví největší rozdíl mezi čepováním piva v tuzemsku a například v anglosaských zemích jako Velká Británie nebo Spojené státy, kde se pivo čepuje bez pěny.

Kvíz: Co víte o pivu?

„Z našeho pohledu je pěna důležitá, protože utěsňuje pivo před oxidací a chrání ho i před změnami teploty,“ říká Berka. Oxidace, nebo-li zvětrání piva, způsobí změnu chuti nápoje. Hořkost tzv. „větráku“, piva bez bublinek, které ztratilo říz, je mnohem drsnější.

Hladinka, šnyt nebo mlíko

I proto je nejpoužívanějším způsobem čepování tzv. „hladinka“. Výčepní u tohoto způsobu načepuje sklenici na jedenkrát tak, aby pěna sahala přesně k okraji sklenice a zůstala hustá a krémová. „Načepováním na hladinku se z piva uvolní právě takový obsah oxidu uhličitého, že to člověka nenadýmá,“ zdůrazňuje Berka výhody tohoto typu čepování.

Pivovary spouštějí dobu hliníkovou. Praktické plechovky však zatěžují přírodu

Kromě posilování prodejů v maloobchodu zrychlily v létě prodeje plechovkových...

Kromě hladinky zůstává oblíbeným typem výčepu tzv. „šnyt“, kdy je ve sklenici trochu piva, pěny a zůstane tam i volný prostor. „Šnyt je degustační pivo, v jeho volném prostoru se vůně chmelu a sladu daleko lépe koncentrují než u hladinky,“ popisuje Berka.

V hospodách čepuje čím dál tím více žen

Využívají jej podle něj výčepní, kteří chtějí před otevřením hospody nebo naražením nového sudu ochutnat, zda náhodou není v pivě nějaký problém. „Spousta hospodských argumentuje tím, že nemohou pít v práci, s čímž naprosto souhlasím, proto představuje šnyt v tomto ohledu rozumný kompromis,“ uvádí Berka. Zkušený hospodský umí načepovat i tzv. „mlíko“, u nějž většinu prostoru ve sklenici vyplňuje pěna.

Dávno už neplatí, že za výčepem musí stát muž. „Myslím si, že podíl žen za výčepem roste,“ potvrzuje Monika Nápravníková, letošní finalistka soutěže výčepních Pilsner Urquell Master Bartender. Předloňský ročník soutěže na Slovensku měl svou první vítězku.

„Dříve se říkalo, že výčepní musí být chlap, ale dnes už jsou ženy úspěšné i v soutěžích, protože jsou pečlivější,“ vysvětluje Berka. Zdá se, že i předsudky tohoto typu již patří do minulosti. „Teď už se s předsudky nesetkávám, ale zažila jsem jednoho pána, který řekl, že pivo ode mě nechce a dá si ho raději od kolegy,“ říká Nápravníková.

Pivní kultura je na vzestupu

Více než dvě třetiny piva, co se na světě vypije, tvoří tzv. ležáky plzeňského typu, jejichž receptura vznikla v 19. století v Plzni. „Jsou to spodně kvašené ležáky, které kvasí a dokvašují v různých nádobách při nízké teplotě,“ popisuje Berka.

Českému pivu se podle něj nic na světě nevyrovná. „České ležáky plzeňského typu jsou o něco méně prokvašené a vynikají lepší pitelností. To je fenomén, který přímo láká k dalšímu napití,“ uvádí. Zdůrazňuje ale, že aby si člověk pivo správně vychutnal, je nutné jej konzumovat s mírou.

Pivo při degustaci musím spolknout, ochutnávám od rána, říká kontrolorka

„Doktoři říkají, že pro dospělého muže jsou zdravá dvě piva denně, pro dospělou ženu dvě malá piva,“ komentuje s nadsázkou Berka. Česká pivní kultura jde podle něj v posledních letech nahoru. „Roste počet restaurací, kde je pivo krásně naservírované a celá česká gastronomie jde obecně řečeno nahoru,“ tvrdí Berka.

Základním zdrojem pivní kultury jsou podle něj hospody, které s nadsázkou označuje za nejdůležitější sociální sítě. „Když lidé na vesnici nemají hospodu, tak nemají kam jít, nemají si kde popovídat,“ zdůrazňuje Berka jejich přínos. Se smíchem dodává, že by je podpořilo například snížení DPH na pivo.

„Myslím si, že by to pomohlo. Možná by to nevedlo k tomu, že by cena piva byla nižší, ale dalo by to větší prostor pro to, aby hospody mohly přežít. Hlavně ty vesnické.“

Nejčtenější

Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard

Premium

Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně desátý největší pivovar v Česku. Daří se mu, meziročně měl rekordní výstav. Jenže Bernard se zároveň...

Velká vepřová zeď. Čína našla účinnou obranu proti Trumpovým clům

Číňané každý rok zkonzumují více než 57 milionů tun vepřového, což je více než polovina celkové světové spotřeby. I proto se na první pohled zdálo překvapivé, když v rámci obchodních válek přišla...

Ruské „superletadlo“ dokončilo zkušební let. S motory ryze domácí produkce

Po více než třech letech od invaze se Rusku konečně podařilo zprovoznit své ryze domácí dopravní letadlo. Během pondělí stroj Suchoj SJ-100 úspěšně absolvoval první testovací let. Letoun není žádná...

Vzestup a pád elektra Okay. Podnik nezvládl přechod na prodej přes internet

Premium

Na vrcholu slávy měl více než 150 prodejen v Česku i na Slovensku, roční obrat více než pět miliard korun a zaměstnával přes 1 500 lidí. To vše je nyní minulost. Řetězec s elektronikou Okay...

Plísně, barviva, alergeny. Složení dubajské čokolády zděsilo německé úřady

Mánie kolem dubajské čokolády nekončí. Zájemce o pochutinu neodrazuje ani vysoká cena standardně přesahující i 500 korun za tabulku, ani nedostatek pistácii, kvůli němuž se ze sladké pochoutky stalo...

Estonské startupy jsou na postupu. Spatřily příležitost v evropském zbrojení

Estonská technologická scéna je na vzestupu. Podle dostupných dat má země nejvíce miliardových startupů na obyvatele v Evropě. Existuje zde nyní asi sto firem zaměřených na obranu, polovina z nich...

23. března 2025

Trend se obrací. Severské země doporučují občanům mít zásobu hotovosti

Švédsko i Norsko přehodnocují svou cestu, na kterou se země vydaly již před lety s cílem bezhotovostní společnosti. Obavy z kybernetických útoků, geopolitických hrozeb a nepředvídatelných krizí nutí...

23. března 2025

Nejsou to jen auta. Čína ekonomicky drtí Německo i v dalších odvětvích

Čína čím dál více ohrožuje evropský průmysl, který i kvůli rostoucím cenám energií ztrácí svou konkurenceschopnost. V případě Německa to platí dvojnásob. Nejsou to ale jen automobilky, které se...

23. března 2025

Většina dětí má vlastní pokoj či ho sdílí s jedním sourozencem, uvedl průzkum

Více než dvě třetiny dětí mají v České republice vlastní pokoj. Pokud už sdílí pokoj se sourozencem, tak ve většině případů jen s jedním. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro výrobce střešních...

23. března 2025  8:06,  aktualizováno  8:39

Kanada podle ministryně zahraničí může vyhrát obchodní válku s USA

Kanada může vyhrát obchodní válku, kterou vyvolala série cel nařízených americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Řekla to v rozhovoru s televizní stanicí BBC Mélanie Jolyová. „Jsme největší zákazník...

23. března 2025  7:09

Firmy v Česku experimentují s neomezenou dovolenou, zaměstnanci si ji řídí sami

Premium

Pět týdnů dovolené, tedy týden navíc k zákonem stanovené hranici, je v Česku poměrně rozšířený benefit. Někdy se lze setkat i s tím, že firmy nabízejí dokonce šest týdnů. Nově se však začíná...

23. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

OBRAZEM: Neotřelé nemovitosti na prodej. Zkuste zámek, vinice či hausbót

Exkluzivní bydlení, reprezentativní firemní sídlo či pohodové místo na rekreaci. Na trhu s nemovitostmi lze najít mnoho zajímavých i kuriózních investic. Redakce iDNES.cz ve spolupráci s portálem...

23. března 2025

Raději psa než dítě. Čínský průmysl domácích zvířat nebývale vzkvétá

Počet domácích zvířat do roku 2030 v Číně převýší počet batolat v poměru 2:1. Ekonomika spojená s mazlíčky se tak v zemi neuvěřitelně rozrůstá. Odhady soudí, že do roku 2030 vyroste o téměř 40...

22. března 2025

Jsem londýnský taxikář a hrozí mi zánik. Co trápí řidiče černých ikonických aut

Kromě Big Benu a beefeaterů před Towerem není pro Londýn nic typičtějšího než černý taxík. Nová zpráva, kterou tento týden zveřejnil think tank Centrum pro Londýn, však varuje, že londýnské černé...

22. března 2025

Dohodářů je v Česku víc než milion. Až dvě třetiny v tom jsou nedobrovolně

Víc než milion lidí v Česku pracuje na dohodu. Loni ve druhém pololetí si takzvaní dohodáři vydělali přes 40,7 miliardy korun. Odvody se platily z necelých sedmi procent této částky, tedy z 2,7...

22. března 2025  11:44

Na co sází fotbal. Většina evropských klubů se peněz z hazardu neštítí

Jak velkou roli hrají peníze z hazardu v evropském fotbale, odhalil nový průzkum. Ukázal, že dvě třetiny týmů v 31 nejvyšších evropských ligách mají alespoň jednu sponzorskou smlouvu se sázkovou...

22. března 2025

Nové auto za půl milionu i peníze každý den. Megahra iDNES.cz právě začíná

Soutěž

Startuje velká soutěž o osobní auto za půl milionu korun a peněžní prémie. Od pondělí 24. března do neděle 4. května se mohou čtenáři iDNES.cz a Lidovky.cz zapojit do jedinečné hry, ve které...

22. března 2025