Česko by si podle premiéra mělo vypůjčit desítky miliard na infrastrukturu

Česko by si podle premiéra mělo vypůjčit desítky miliard na infrastrukturu | foto: David Neff, MF DNES

Paroubek: Můžeme se zadlužit mnohem víc

  • 850
Pokud sociální demokracie vyhraje volby, zadlužení země zřejmě výrazně vzroste. Premiér Jiří Paroubek v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že šetřit na výdajích po vítězných volbách nehodlá, naopak by si dokázal představit navýšení dluhu až k 60 procentům HDP.

Na konci loňského roku dosahoval český dluh 36,8 procenta hrubého domácího produktu.

"Buď se budeme pohybovat v nějakých akademických debatách, v salónních debatách v takových těch golfových klubech o tom, jak je hezké mít vyrovnaný rozpočet - i to by se dalo dokázat - ale nebudeme mít vybudovanou infrastrukturu a nepůjdou k nám další investoři," řekl Paroubek.

"Nebo budeme budovat infrastrukturu a budeme vytvářet tak silnou ekonomiku, abychom ty dluhy mohli také zaplatit."

Desítky miliard může podle premiéra Česko získat od Evropské investiční banky a spoluprací veřejného a soukromého sektoru.

Další příjmy by mohly přijít z privatizace. Premiér řekl, že si dovede představit privatizaci společnosti Letiště Praha. Naopak České aerolinie by měla vláda prodávat až v okamžiku, kdy budou na trhu optimální podmínky. Ty podle něj ale nenastanou ještě několik let.

Čepro by se pak nemělo privatizovat vůbec a prodej státního podílu v energetické společnosti ČEZ se musí ještě podrobně zvážit, dodal Paroubek.

Získat peníze na investice například úsporou mandatorních výdajů se Paroubkovi nezdá příliš reálné. "Podívejte, mandatorní výdaje nesníží žádná vláda. Pokud to udělá, tak spáchá politickou sebevraždu," řekl Paroubek.

Tyto výdaje, které musí stát vyplácet ze zákona, přitom v současnosti spotřebují kolem 80 procent státního rozpočtu.

Podpora od KSČM je možná
Premiér se v rozhovoru zmínil i o možné povolebním uspořádání vlády. Pokud sociální demokracie vyhraje příští parlamentní volby nebo alespoň skončí na druhém místě s vysokými preferencemi, jednou z možností by pro ni bylo sestavit menšinovou vládu s podporou komunistů.

Paroubek řekl, že v takové vládě sociální demokracie by chtěl obsadit několik křesel nestraníky s postoji napravo od sociálních demokratů.

"Umím si představit, že některé zákony budou prohlasovávány spolu s komunisty. Budou jiné zákony ekonomického charakteru, které naopak budou prohlasovávány s někým jiným," řekl v rozhovoru.

Poté, co agentura tento rozhovor zveřejnila, reagoval ovšem Paroubek slovy, kterými vysvětloval své kontroverzní postoje už dříve. "Agentura zcela zkreslila obsah rozhovoru," řekl premiér Lidovým novinám.

Stejně se snažil například v červenci vysvětlit i svou tezi, proč Česko nepotřebuje důchodovou reformu. Tehdy obvinil další renomovanou agenturu Bloomberg, že jeho výroky "vytrhla z kontextu". - více zde

,