Pardubický perník

Pardubický perník - Pardubický perník | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Pardubice chtějí chránit svůj perník

  • 3
Pardubičtí perníkáři chtějí chránit své výrobky. A svůj boj za získání ochranné známky Pardubický perník zahájili dnes tím, že pozvali do svého regionu europoslance Jan Březinu. Ten se problematikou získávání ochranných označení dlouhodobě zabývá.

"Označení Pardubický perník by bylo napříště vyhrazeno pouze zdejším výrobcům. Nemohlo by tak už dojít k situaci, kdy se pod tímto názvem prodává perník vyrobený v Hradci Králové, Praze nebo dokonce v Polsku,“ uvedl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

Podle něj má pečení perníku v Pardubicích mnohaletou nepřerušenou tradici. Proto označení Pardubický perník dodává zdejším výrobkům punc kvality a originality. "Získání zeměpisného označení je obrovská prestiž pro celý kraj. Pardubický perník je v celorepublikovém měřítku velmi známý a oblíbený,“ dodává vicehejtman.

Evropská unie nyní chrání sedm českých výrobků. První tři registrace budějovického piva, budějovického měšťanského pivovaru a českobudějovického piva si Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k Unii.

Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily pečené štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel. Sedmým chráněným  produktem se 19. května staly hořické trubičky. - více zde

,