(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Makro Cash & Carry ČR

Nad zákonem, který zavřel obchody o vybraných svátcích, se smráká

  • 656
V pátek na Václava si ještě v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů nenakoupíte. Musí být zavřené, protože 28. září je mezi vybranými státními svátky, jichž se to týká. Ale již brzy to zřejmě bude jinak. Potvrdil to i průběh projednávání novely zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě ve středu v hospodářském výboru Sněmovny.

Poslanci ANO a ODS společně předložili návrh, podle nějž by i ve všech svátečních dnech byly otevřené velkoobchody jako Makro. Z vystupování většiny poslanců výboru ovšem vyplynula touha, aby se to týkalo také všech hypermarketů.

„Mám podezření, že jste to předložili proto, abyste zákon zrušili jako celek,“ řekla komunistka Květa Matušovská. A jeden z autorů návrhu otevřít o všech svátcích velkoobchody, poslanec Patrik Nacher z ANO, to také nepřímo potvrdil. „Vnitřně bych byl pro to, aby neplatil zákon jako celek,“ připustil.

Jeho kolega z hnutí ANO Roman Kubíček zase řekl, že ve dnech svátků se sice v některých obchodech neprodává, ale probíhají tam inventury, takže zaměstnanci těchto obchodů stejně nemohou být doma se svými rodinami. To byl přitom jeden z argumentů, proč byl zákon v minulém volebním období schválen. Tehdy to prosadili společně poslanci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

„Regulace dopadá na některé jinak a na některé vůbec, nabourává to princip svobodného podnikání,“ kritizoval omezení otevírací doby Jan Bauer z ODS.

„Mám problém s tím, že to je někdy a někde. Je to úplně nadbytečný zákon,“ kritizovala zavřené obchody o některých státních svátcích Helena Langšádlová z TOP 09. „Já sám se v tom také neorientuji,“ řekl Martin Kolovratník z vládního hnutí ANO.

Střet kolegů z hnutí ANO: Bláha versus ostatní

Komunista Leo Luzar se pokusil o zamítnutí návrhu poslanců ANO a ODS, ale neuspěl. Osm poslanců bylo proti, kromě Langšádlové a Bauera také šest poslanců ANO, zdržel se Pirát Martin Jiránek a jen sedm poslanců podpořilo Luzara. Kromě jeho kolegyně Květy Matušovské také dva sociální demokraté, zástupce SPD, lidovecký místopředseda Marian Jurečka a mírně překvapivě také poslanec ANO Jiří Bláha.

Kdy je zavřeno a kdy otevřeno

Svátky, kdy musí mít obchody s plochou nad 200 m² zavřeno:

  • 1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května – Den vítězství
  • 28. září – Den české státnosti
  • 28. října – Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. prosince – otevřeno jen do 12:00
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční

Svátky, kdy obchody zůstávají otevřené:

  • Velký pátek
  • 1. května
  • 5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. července – Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii
  • 24. prosince – otevřeno jen do 12:00

Právě Bláha vystoupil plamenně proti návrhu svých stranických kolegů. „Zamyslete se nad podstatou svátků, jsou to dny pracovního klidu a ten by měl být pro všechny bez rozdílu. Uvědomme si, proč jsme zavedli svátky - aby byli doma a trávili je v klidu,“ řekl podnikatel.

„Lidi jsou naštvaní, že musí o svátcích do práce,“ prohlásil a dodal, že po 25 letech podnikání usoudil, že nemá význam po lidech chtít, aby o svátcích pracovali. Ovšem z poslanců ANO zůstal s tímto postojem sám.

„Nesetkal jsem se s žádným dopisem zaměstnance, který by říkal, že mu vadí, že nemůže o svátcích pracovat,“ říkal lidovec Jurečka. „Já mám zase maily, kde mi někteří píší, že si rádi přivydělají,“ oponoval mu Nacher.

„Asi není velká poptávka, aby na Štědrý den v 18 hodin v době večeře byl otevřený velkoobchod,“ kritizoval snahu zásadně překopat zákon o prodejní době sociální demokrat Petr Dolínek.

Ale průběh jednání jasně ukázal, že obhájci současného omezení prodejní doby jsou v menšině. Poslanci budou v příštích týdnech předkládat pozměňovací návrhy k zákonu a nejpozději do konce roku by mělo být jasno, jak se podmínky prodeje o svátcích změní.