Zítra se ve Škodovce nevyrobí ani jedno auto.

Zítra se ve Škodovce nevyrobí ani jedno auto. | foto: Petr Buček, iDNES.cz

Odboráři vstoupí do stávky: Škodu připraví o 55 milionů

  • 125
Zaměstnanci Škodovky začnou zítra stávkovat. Na dvě a půl hodiny zastaví postupně práci všechny tři směny. V praxi to znamená, že automobilka nevyrobí ani jeden vůz. Firma obvykle vyrobí dva a půl tisíce vozů denně. Jednodenní stávka jí způsobí škodu asi 55 milionů korun.

Odboráři odstoupí od strojů zítra v šest hodin ráno, řekl mluvčí odborů Jaroslav Hašek. Není ale jisté, zda stávka bude jen v úterý, odboráři ji naplánovali jako časově neomezenou.

Na zahájení stávky nemůže nic změnit ani dnešní neoficiální schůzka představitelů obou stran. "Všechno zůstává při starém, v 6:00 v každém případě začíná stávka," řekl Hašek.

Odbory ve Škodovce stávkují kvůli neúspěšnému jednání o nové kolektivní smlouvě. Poslední nabídka firmy by znamenala růst platů o 7,5 procenta letos a o tři procenta v příštím roce. Automobilka už nabízela růst platů o 13 procent letos, v pátek ale svou nabídku stáhla v reakci na její odmítnutí odboráři. - více zde

Konfederace odborových svazů stávku vítá
Podporu škodováckým odborům prostřednictvím otevřeného dopisu vyjádřila Rada Českomoravské konfederace odborových svazů.

Podporuje "odhodlání hájit spravedlivé mzdové požadavky" a kritizuje vyjádření prezidenta Václava Klause k vyjednávání ve Škodovce. - více zde

Už v pátek Kaluse kritizoval předseda konfederace Milan Štěch a dnes senátor za Mladoboleslavsko a Turnovsko Jaromír Jermář. Klaus při čtvrteční návštěvě závodu Škodovky v Kvasinách apeloval na vedení firmy, aby mzdy příliš nezvýšilo, protože by to mohlo být signálním efektem pro celou českou ekonomiku.

Ve Škodovce pracuje asi 27 tisíc lidí, průměrná dělnická mzda je zhruba 22 tisíc korun.

, ,