ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny, může vzniknout energie, která se jim přičte. Jako kdyby ji spotřebovali. Fotovoltaiky umí totiž posílat nevyužitou elektřinu zpět do sítě. V sousedním Německu, odkud se k nám tyto modely dostávají, jsou přetoky povolené. V Česku však za ně hrozí pokuta.

V posledních měsících se začaly i v Čechách objevovat na některých balkonech bytových domů fotovoltaické panely. Zatímco jejich nákup není nic složitého, odborníci upozorňují, že jejich instalace a vlastní provoz vyžadují jistý postup.

„Rozmohl se nám tady takový nešvar. Stále častěji vidíme, jak si lidé pořizují na balkon nějaký solární panel. Nabízí je i hobby markety. Je to zajímavé řešení, problém je však v tom, že každé zařízení připojené do sítě podléhá pravidlům. Tak to vyžaduje i zákon,“ upozorňuje Jaroslav Šuvarský, zakladatel a jednatel firmy S-Power Energies, která instaluje fotovoltaické elektrárny od roku 2008, a to nejen v Česku, ale i v Anglii, ve Španělsku a na Slovensku.

V Německu lze využít na balkonové soláry i dotace, díky čemuž se tato technologie zaplatí přibližně po třech letech užívání.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se