Robert Zoellick

Robert Zoellick | foto: Reuters

Nový šéf Světové banky: Američan do každého terénu

  • 3
Dobrá zpráva: Sherry Zoellicková nepracuje pro Světovou banku. Znamená to, že pomoc nejchudším zemím světa nebude ohrožena partnerskými vztahy, jak tomu bylo za Paula Wolfowitze. Ten vyjednal vyšší plat své přítelkyni, a musí proto největší úvěrovou organizaci světa opustit.

Světová banka tak má v současnosti dva prezidenty, neboť Wolfowitz odejde koncem června a Robert Zoellick musí být teprve schválen 24 členy výkonné rady.

Oba mají leccos společného, ale ještě více věcí je odlišuje. Zoellickův podpis stejně jako Wolfowitzův nechybí na otevřeném dopise z roku 1998, v němž 18 významných osobností nabádalo prezidenta Billa Clintona ke svržení režimu Saddáma Husajna.

Ovšem zatímco Wolfowitz invazi nakreslil na papír a opatřil dnes tolik vysmívanými poznámkami pod čarou ('zaplatí se sama z příjmů irácké ropy‘), Zoellick se od té doby věnoval především rozvoji volného obchodu s Asií, Afrikou a odvracení genocidy v Súdánu.

Oba patřili do skupiny poradců zvané Vulcans (neboli sopky), která vytyčovala cíle zahraniční politiky republikánů ještě před zvolením George W. Bushe prezidentem.

Ostřílený diplomat Zoellick, jenž se deset let předtím mimo jiné zasadil o rychlé uznání znovusjednoceného Německa, tehdy Bushe (byť jen nakrátko) odvedl z neokonzervativního tábora a vtiskl jeho zahraničně-politickým projevům svou pečeť.

Bush v nich varoval před tím, aby Amerika vnucovala svou vůli zbytku světa. Armádu označil za ozbrojenou sílu určenou k boji, nikoli k poválečné obnově cizích zemí. Po 11. září 2001 ovšem nabylo vrchu Wolfowitzovo křídlo, které v podstatě hlásalo pravý opak.

I když je Zoellick nyní stavěn do kontrastu k Wolfowitzovi a bývá označován za muže konsensu, ani on se v žádném případě nevyhýbá kontroverzím.

V roce 2005 se pohádal s komisařem EU pro obchod o výši státních subvencí - oba se navzájem obvinili z toho, že jim ten druhý položil telefon. Když se jej krátce nato místní hodnostář během mise v Dárfúru snažil křikem odradit od návštěvy jedné vystěhované vesnice, oplácel mu stejně tak dlouho, dokud Súdánec neustoupil.

Vždy nejlépe připravený
Pokud se k Zoellickově osobě vyjadřují bývalí či současní kolegové, používají roztodivná přirovnání. "Je tvrdý jako skála,“ řekl někdejší hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Kenneth Rogoff. "Je to Tout Terrain,“ vyslovil se šéf Světové obchodní organizace Pascal Lamy. V jeho rodné francouzštině to znamená "auto do každého terénu“.

Další poukazují na to, že nadšený obhájce globalizace a zarputilý odpůrce jakýchkoli bariér bývá během schůzek obvykle nejlépe připraven ze všech. Novináři si povšimli, že během brífinků nepoužívá tiskopisy, které mu připravili spolupracovníci, nýbrž cituje téměř výhradně svůj žlutý notes vyplněný rukopisnými poznámkami.

Zoellick by mohl být tou pravou osobou, která ztlumí rozhořčení neamerických členů výkonné rady, kteří se začínají poprvé v historii bouřit proti tradici, že prezidentem Světové banky je vždy Američan, ať kompetentní či nikoli.

Zoellick se zdá být nadmíru kompetentní osobou, ovšem všichni z toho nadšení nejsou. V jeho kanceláři se totiž obvykle pracuje 13 hodin denně.