Nová banka vznikne ze současného Moravského peněžního ústavu. Ilustrační foto

Nová banka vznikne ze současného Moravského peněžního ústavu. Ilustrační foto | foto: Petr Topič, MAFRA

Nová česká banka bude sídlit ve Zlíně, vznikne z peněžního ústavu

  • 9
V Česku vznikne nová banka a bude mít své sídlo ve Zlíně. Moravský peněžní ústav, který dosud funguje jako spořitelní družstvo, začalo svou transformaci na banku. "V Evropě je podobný vývoj běžný," uvedl předseda představenstva Radomír Lapčík.

Společnost už zažádala o licenci, ale její schvalování představuje složitý proces, který trvá dva roky. Takže nová banka vznikne nejdříve příští rok. Firmu to dosud stálo 10 milionů korun a počítá s tím, že na transformaci vydá ještě dvojnásobek.

"Přerod na banku znamená vybudování mnoha systémových nástrojů, zvýšení výkaznictví nebo zlepšení metodiky," vysvětlil Lapčík.

Moravský peněžní ústav (MPU) po přeměně zřejmě změní název. Jeho cílem nebude konkurovat novým bankám, které se v poslední době v Česku objevily.

"Na masové nabírání běžných účtů se nezaměříme. Nevidíme šanci, že by se tady dal vytvářet zisk," řekl Lapčík s tím, že neplánuje ani pojišťovací služby či hypotéky. "Zůstaneme u toho, co děláme od svého založení. Našimi klienty jsou většinou lidé starší generace, kteří mají naspořeno a chtějí peníze zhodnotit. Vedle toho se orientujeme na privátní a firemní bankovnictví."

I proto MPU neplánuje masivní rozšiřování poboček. Zatím má dvě (ve Zlíně a Praze), další chce mít v Ostravě a Brně. Naopak chystá vstup na burzu.
"Naši členové už dnes mezi sebou obchodují a nakupují podíly. Burza ještě víc ocení hodnotu společnosti," tvrdí Lapčík.

Moravský peněžní ústav vznikl před 16 lety a má 10 tisíc klientů. Své účetní období zakončil se ziskem 50 milionů korun před zdaněním. V polovině prázdnin disponoval bilanční sumou 8,2 miliardy korun, celkový kapitál firmy byl 692 milionů korun. "Zákonný kapitál pro banku je 500 milionů, takže to hravě splňujeme," řekl Lapčík.