Diskuze

Dotace se přiklepnou firmám, jejich efekt se neměří. NKÚ chce praxi změnit

Nejvyšší kontrolní úřad vytýká ministerstvu průmyslu, že nekontrolovalo, zda se rozdělené dotace vynakládají účelně. Velmi benevolentní podmínky sice umožnily vyčerpat vysokou částku, nyní ale kvůli nim nelze zkontrolovat, zda českému průmyslu opravdu pomohly.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Věda a výzkum jsou dotovány všude. Jen u nás se z toho stal výdělečný obchod.

0 0
možnosti
LO

bude se měřit i efekt jiných věcí?

1) dopad na konkurenční prostředí, kde je jedna firma je dotována a jiné ne?

2) dopad pokřivení prostředí, kdy již firmy spíše než na úspšch na trhu se zaměřují na to jak dosáhnout na dotace?

3) korupční potenciál, který vzniká vždy, když jedni rozhodují o penězech druhých. Administrativa a různé firmy zaměřené na pomoc se získáním dotací, které se přiživují a žádné hodnoty nevytvářejí?

atd

3 0
možnosti
JP

Většina v této diskusi kritizuje dotace. Ale stále volíme strany, které dotační politiku prosazují. Není už čas na změnu? Nezapomeňte na to , až půjdete k volbám. Ať vás asociálové, TOP 00, anonisti nebo nelidovci a jim podobní zase neoblafnou.

0 0
možnosti
JP

Každá dotace je jako transfuze z levé ruky do pravé, při které se polovina krve vyleje.

6 0
možnosti
PM
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
JL

J47o52s49e64f 97L57a51m59p35a

31. 12. 2016 9:24

Hlavně ,že pomohli těm co měli.;-D

2 0
možnosti
MU

Cilem mafianu z CSSD a jejich bileho kone Mladka nikdy nebyla efektivni podpora prumyslu, ale nekontrolovatelne tunelovani penez danovych poplatniku ve prospech kamaradu :-/Rv

4 0
možnosti
RS

On už někdy někdo potkal na úřadě pracoviteho a přemýšlejícího úředníka?

1 1
možnosti
VL

V80á77c52l18a68v 63L77a50d17a

31. 12. 2016 9:05

Bla bla bla, dotace jsou zlo, bla bla bla, EU je zlo, bla bla bla.

Až na to, že krademe my, češi, s požehnáním vlády.

0 6
možnosti
RS
LL

Přímé dotace jsou vždy zlodějna a podkopávají ekonomiku. Žádné "zpřísnění dohledu" tomu nemůže nijak pomoci, chyba je systémová.

Ani zpřísnění dotačních pravidel nebude mít na tyto tunely samozřejmě žádný účinek. Jako obvykle se promrhají peníze (podle známého sénáře), a právnická osoba odpovědná za efektivitu rychle spadne do konkursu, aby nebylo možno z ní získat žádné peníze.

Zatím všechny zadotované technické parky a podobné zhovadilosti skončily krachem. V tom lepším případě je koupil za zlomek ceny nový vlastník, který ty prostory komerčně pronajímá.

Scénář je shodný při jakýchkoliv dotacích. Vzpomeňme na super-tunel, mistrovství světa v Liberci. Stát nalil peníze, narychlo se odstavili lidé, kteří akci vedli zodpovědně, a dosadila se sportovkyně Neumannová - jen aby bylo možno lépe a efektivněji dotaci rozkrást. To se povedlo dokonale, lidé okolo naivní Neumannové věděli jak na to. V okolí Liberce vzniklo pár předimenzovaných a nevyužitých sportovišť, a věřitelé své peníze už nikdy neuvidí.

12 1
možnosti
ŠF

To, že vypíchnete některé (po roce 1989) zneužité nebo nezvládnuté projekty ještě neznamená, že dotace jsou automaticky zlodějna. Bez veřejných prostředků by se nerealizovala celá řada prospěšných a nezbytných projektů.

0 0
možnosti