Klaus už dříve řekl, že novela je nespravedlivá, protože zvýhodňuje jen určitou skupinu lidí. Ilustrační foto.

Klaus už dříve řekl, že novela je nespravedlivá, protože zvýhodňuje jen určitou skupinu lidí. Ilustrační foto. | foto: René Volfík, ČTK

Nižší zdanění benefitů bude. Poslanci přehlasovali Klausovo veto

  • 76
Poslanci definitivně schválili nižší zdanění zaměstnaneckých benefitů. Přehlasovali prezidentské veto zákona, který vrací zdanění benefitů na dřívější nižší úroveň. Proti vyššímu zdanění protestovali především odboráři, kteří opakovaně vyhrožovali stávkou, pokud by změna neprošla.

Dnešní hlasování přišli zástupci odborů sledovat přímo do Sněmovny. Když vyslechli verdikt, začali se radovat a tleskat. To se nelíbilo předsedovi Sněmovny Miroslavu Vlčkovi, který za nimi poslal ochranku, aby v místnosti zajistila klid.

Pro zákon zvedli ruku poslanci ČSSD a KSČM, přidali se i poslanci KDU-ČSL, bývalá poslankyně zelených Olga Zubová i dva bývalí sociální demokraté Evžen Snítilý a Kosta Dimitrov.

Vyšší zdanění benefitů platí od letošního ledna. Zákon stanoví, že se daň vypočítává z obvyklé ceny, a nikoli ze snížené a zvýhodněné ceny pro zaměstnance. Proto je vyšší i samotná DPH. Týká se to například režijních jízdenek, závodního stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách.

Sněmovna na přání vlády vyhlásila stav legislativní nouze a začátkem března schválila vládní novelu, která zdanění vrací na úroveň platnou do konce loňského roku. Poslancům novelu nejprve vrátil Senát a poté i prezident.

Klausovi mimo jiné vadilo, že novela zvýhodňuje jen určitou skupinu lidí a je podle něj nespravedlivá. "Vede k tomu, že třetí osoby - daňoví poplatníci, připlácejí jedné skupině zaměstnanců na zaměstnanecké benefity domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem," řekl už dříve prezident.

,